Vad är ett stadsnät?

Publicerad: 21 jan. 2021
stadsnät, driftstörning,

Långt ifrån alla har helt klart för sig vad ett stadsnät är. Det är i sig inte särskilt konstigt. Men visste du att det finns stora fördelar med att känna till stadsnätens roll och olika former? Därför ska vi på ett enkelt sätt försöka bena ut vad ett stadsnät är och varför du behöver veta det.

Stadsnätet tillhandahåller fiberinfrastruktur

Stadsnätet, som ofta men inte alltid, ägs av en kommun är det som tillhandahåller infrastrukturen för fiber. Det vill säga utbyggnaden och underhållandet av anläggningar och strukturer som gör att du kan få tillgång till internet, TV och telefoni. Ibland drivs dessa stadsnät av ett lokalt energibolag, men det kan också vara en kommunikationsoperatör som exempelvis IP-Only. 

För att beskriva stadsnätets funktion kan vi säga så här: Internetleverantören är anslutet till stadsnätet och stadsnätet är anslutet till din adress. På så sätt kan vi på Bredband2 leverera internettjänsten hem till dig genom stadsnätets fiber. Var det allt? Tro oss, det finns många olika nivåer av stadsnät att fördjupa sig i men med denna baskunskap kan vi gå vidare till att kika på de vanligaste formerna för privatpersoner. 

Öppet eller exklusivt nät

I ett öppet stadsnät har du som kund möjlighet att själv välja bland de internetleverantörer (Bredband2 är en sådan) som kan leverera tjänster i stadsnätet. Du kan därmed få din bredbands- eller streamingtjänst av den internetleverantör du föredrar. 

I ett exklusivt nät kan du som kund bara välja en internetleverantör. Det här är särskilt vanligt i exempelvis bostadsrättsföreningar. Om du bor i en lägenhet så är det din fastighetsägare eller bostadsrättsförening som har koll på om du är ansluten till ett öppet stadsnät eller exklusivt nät. 

Om du bor i ett hus så måste du ansluta dig till ditt lokala stadsnät eller till en nationell kommunikationsoperatör som exempelvis IP-Only för att kunna välja en internetleverantör och beställa din internettjänst. 

Valmöjligheterna i ett öppet nät

Nu kommer vi in på fördelarna med att känna till vad ett stadsnät är. En av dem är vetskapen om du har tillgång till ett öppet stadsnät eller ett exklusivt nät. Om du är ansluten till ett öppet stadsnät kan du alltså välja internetleverantör själv. Då kan du se till ditt eget behov. Är det till exempel året-om-support som står överst på önskelistan? Eller är det viktigaste en topphastighet för att kunna bli Sveriges näste e-sportmästare? Kanske är det priset som styr vad du vill ha? Kanske spelar det inte så stor roll så länge du får en fungerande och stabil uppkoppling? Oavsett vilket så har du möjligheten att välja själv. I ett öppet stadsnät finns ofta en portal där du kan välja den internetleverantör som passar ditt behov bäst. 

Priser och fakturor

En annan anledning till att känna till vad ett stadsnät är – är att du får en tydligare bild av vad det är du betalar för. I de flesta fall får du en faktura från internetleverantören. Internetleverantören betalar i sin tur till stadsnätet eller till den kommunikationsoperatör som hanterar stadsnätet. I vissa stadsnät så betalar du också en nätavgift till själva stadsnätet för din anslutning vilket innebär att du då får två fakturor – en från din internetleverantör och en från stadsnätet.

Driftstörningar och felsökningar

Var ska du vända dig om din uppkoppling strular? En bra regel är att du alltid ska vända dig till din internetleverantör för att felanmäla problem som uppstår. Men det är också bra att känna till att driftstörningar kan ha sitt ursprung i antingen stadsnätet eller hos internetleverantören. Internetleverantören kan dock bara se om felet finns i sitt eget nät. Gör det inte det behöver internetleverantören kontakta stadsnätet för att se om felet ligger där. Du som kund ska, som tidigare nämnts, alltid kontakta din internetleverantör med frågor och felanmälan.

Om du upplever störningar i din uppkoppling är det bra att kika på internetleverantörens sida för driftinformation för att se om det finns någon störning eller planerat underhåll och när det kan tänkas vara åtgärdat. Ibland finns även driftinformation på stadsnätets portal, men kom då ihåg att felanmälan alltid ska ske till internetleverantören.

Nu när du vet lite mer om stadsnät vill du kanske också veta vad du bör tänka på när du väljer internetleverantör? Läs vårt blogginlägg där vi samlat en rad smarta tips om just detta!