Så tacklar våra kundtjänstmedarbetare den rådande samhällskrisen

Publicerad: 23 apr. 2020

Då var vi här. I ovisshetens tid där spridningen av Covid-19/Corona påverkar hela samhället och vår vardag. Men hur påverkar detta våra kunder och medarbetare på Bredband2? Det är någonting som Love, en av våra fantastiska kundtjänstmedarbetare, berättar om.

Som kundtjänstmedarbetare underlättar Love vardagen för våra kunder genom att besvara frågor och bistå med support i tekniska ärenden. Sedan Coronautbrottet har hans avdelning delats upp i två arbetsstyrkor.

– Halva arbetsstyrkan jobbar hemifrån varannan vecka och är på kontoret varannan vecka. Sedan byts vi av.

Det förändrade arbetssättet har ingen direkt påverkan på arbetet, menar Love.

– Arbetet i sig är för mig rätt oförändrat. Jag utför samma arbetsuppgifter hemma som på kontoret, och har personligen inte upplevt att möjligheten till att leverera har påverkats i någon större grad. Eftersom jag har ungefär samma utrustning hemma som på kontoret är arbetsflödet för mig relativt oförändrat.

"Hemarbetet påverkar inte våra kunder i någon större utsträckning"

Det nya arbetssättet är inte heller något som påverkar våra kunder, upplever Love.

– Att min avdelning jobbar hemifrån påverkar inte våra kunder i någon större utsträckning. Efter en period av det upplägg vi har just nu skulle jag säga att det hela har gått i lås och att vi har mycket goda möjligheter att hjälpa de som kontaktar oss.

Men det finns andra utmaningar att ta i beaktning. I takt med att fler kunder jobbar hemifrån upplever Love att det ställs högre krav på att lösa supportärenden snabbt. Detta är dock något som kundtjänsten lever upp till, enligt de senaste månadernas kundnöjdhetsmätningar.

– Vi jobbar så gott vi kan och kämpar för att kunna tillmötesgå våra kunders förväntningar så väl som möjligt, säger han.

Verktyg som underlättar att jobba hemifrån

Det finns vissa utmaningar med att jobba hemifrån. Det gäller att ha rätt förutsättningar och verktyg för att distansarbetet ska bli så optimalt som möjligt.

– Vi använder AnyConnect (även kallad Distansarbete) som VPN-tjänst för att nå företagets lokala nätverk. Med hjälp av detta program “tunnlas” webbtrafiken från min dator till företagets nätverk, och på så sätt kan vi använda samma program och system som av säkerhetsskäl annars inte går att nå utanför arbetsplatsen, säger Love.

Förutom VPN används Google Hangouts som internt chattverktyg såväl på kontoret som hemifrån. Det har visat sig vara ett oerhört viktigt och användbart verktyg nu när kommunikationen sker digitalt, menar Love. Men man vill gärna kunna se varandra emellanåt.

– Vi använder Cisco Webex Meetings och Google Meet för team- och avdelningsmöten på distans. Med verktygen skapar vi ett konferenssamtal där flera av oss samtidigt kan prata med mikrofon och webbkamera från våra hemdatorer.

På Loves avdelning används även Molnväxeln med syfte att hjälpa sina kollegor med olika ärenden.

– Programmet kopplar upp sig mot en växel dit den av medarbetarna på avdelningen som behöver rådgivning eller hjälp kan ringa. Samtalet kan då till exempel kopplas till mig, jag kommer i kontakt med min kollega och vi kan enkelt kommunicera som i ett vanligt telefonsamtal.

Loves bästa jobba hemifrån-tips

Lämna hemmet

– När man jobbar hemifrån kan det bli att man lämnar huset mindre ofta än man gör vanligtvis. Mitt främsta tips är därför att se till att göra detta på sin fritid i den grad det är säkert och möjligt.

Ta en promenad

– Gå gärna ut en sväng emellanåt! Det är viktigt att man rör på benen när möjlighet finns. Det är lätt att bli slö efter många timmars stillasittande, och alla har ju inte höj- och sänkbara skrivbord hemma. Kan man dessutom andas in lite frisk luft fungerar hjärnan bättre än om man sitter inomhus dagarna i ända.

Öppna ett fönster

– Är man inte i en situation där man bör lämna huset kan jag i alla fall rekommendera att öppna ett fönster då och då. Det gör mycket för humöret och motivationen.