Så kickstartar du arbetsdagen på bästa sätt!

Publicerad: 20 mars 2018
tips & trix,

Prokrastinering, en människas bästa vän. Eller? ”Jag ska bara…”-mentaliteten åsidosätter gärna viktiga arbetsuppgifter. Vi har därför skapat en lista som kan hjälpa dig att börja din arbetsdag på rätt sätt.

1. Försök vakna på rätt sida
Det kan givetvis vara svårt att styra över. Trots det är det värt att försöka gå från fel till rätt. Morgonhumöret präglar oftast resten av dagen och visst blir det en trevligare och effektivare arbetsmiljö om samtliga medarbetare är på gott humör?

2. Underskatta inte frukosten
Inte heller fysisk aktivitet på morgonkvisten. Frukost ger dig energi samtidigt som det aktiverar kroppen och förbereder den för resten av dagen. Fysisk aktivitet gör hjärnan mer uppmärksam. Behöver inte vara tyngdlyftning, utan en rask promenad till arbetsplatsen kan väcka en sömntuta till liv.

3. Fastna inte vid inkorgen
Prioritera vilka mejl du måste besvara. Mejl fungerar likt en ketchupflaska. Effekten av att besvara mejl leder oftast till fler. Vänta därför med att svara på det som inte är så akut tills din arbetsdag har kickat igång ordentligt.

4. Spara inte det roliga till sist
Att jobba undan de ”tråkiga” uppgifterna under morgonen för att sedan sätta tänderna i de stora och viktiga uppgifterna under eftermiddagen kan vara lockande. Men ack så dumt. Motivationsförmågan är – för de flesta – störst på morgonen och därför bör de uppgifter som kräver fokus och koncentration prioriteras på morgonen. Då blir slutet av dagen en klackspark att bemästra.

5. Omstrukturera din to-do-list
Att skapa en lista för dina åtaganden är bra, men desto bättre att fylla den med väl genomtänkta prioriteringar. Ha följande frågor i åtanke när du skapar din lista: Vilka uppgifter bör jag prioritera för såväl min egen som min chefs skull? Vilka uppgifter skulle innebära en lättnad att bli klar med? Vilka uppgifter måste göras idag?

Sen kommer vi till den svåra delen: att följa listan.

6. Glöm ej fikarasten!
Pauser leder ofta till diskussioner och tankar som kan leda till viktiga beslut i organisationen. Kaffe någon?

Läs mer om olika tips och trix som kan hjälpa dig att effektivisera arbetsdagen.