Emanuel Karlsten: "Digitala medier arbetar inte på bredden, utan på djupet"

Publicerad: 11 feb. 2020
emanuel karlsten,

Informationsöverflöd – vad händer med samhället när informationen blir oändlig? I tre texter skriver Emanuel Karlsten om hur ett nytt informationsöverflöde förändrar samhället. Idag om Relationsdjupet.

Innan medieskiftet arbetade medier med att nå ut till så många som möjligt. Att nå ut på bredden, servera läsaren med det hon antogs vilja ha och veta var en både smart och enkel affärsmodell. Men allra mest var den samhällsviktig: Medier var ju dåtidens internet, sättet människor fick till sig information.

Men när internet kom växte nya medier fram. De nådde snabbt räckvidd på bloggar och videokanaler som var större än traditionella medier. Genom åren har du säkert hört talas om dessa kanaler. Joakim “Jockiboi” Lundell, Wiliam Spetz, Pewdiepie och Therese Lindgren är våra största.

Men medan namnen är bekanta för många är de kanske just bara ett namn för de flesta. Och ännu viktigare: Det är totalt obegripligt hur de kan vara större än våra största traditionella medier och tv-kanaler. Det de gör är ju...trams! Personliga berättelser om vardag, spelande eller någon sketch. Hur kan det slå mer än de medier som anställer heltidstjänster för att berätta de bästa historierna?

Traditionella medier saknar relationsdjupet

Det kan enklast förklaras med att dessa nya, digitala medier inte arbetar på bredden, utan på djupet.

Föreställ dig en bild på två axlar, där X-axeln är bredd och Y-axeln djup. Traditionella medier försöker alltid nå ut på bredden, till och med när de skriver om ett nischat ämne är målet att fånga in så många som möjligt. Relationsdjupet har däremot nästan aldrig existerat. Möjligtvis har man ibland dokumenterat någon bredd-kändis som återkommande fått utrymme, för att ge publikationen lite “kött och blod”. Men annars har det varit ett passivt berättande om “breddfrågor”.

Sociala medier och de kanaler som skapas här arbetar å sin sida helt och hållet på djupet. De skriver med ett helt annat tilltal. Det är inte till alla – det är till dig. De har byggt upp sin räckvidd genom att de uppfattas vara sina följares vän och fungerar därför som alla andra vänner du följer i sociala medier. Du läser inte för att det de gör är mest intressant, utan för att du har en relation till dem. Du bryr dig om dem. Det kan vara av olika skäl. Att du uppskattar deras humor, att de inspirerar dig, att du tycker de är grymma gamers eller något annat. Men till skillnad från breddmedier, är dessa uppdateringar sådana som mer bygger på att fördjupa relationen till just dig – inte till alla.

Flest vänner vinner

Det har skett en stor utveckling här. Therese Lindgren Pewdiepie och Joakim Lundell är idag de som lyckats bäst. Med miljontals följare skulle man kunna säga att det är de som bäst av alla lyckats bli kompisar med flest personer samtidigt. Det gör att de också börjar bredda sig på x-axeln, bli allt bredare, eftersom deras fanbase vidgas.

Men fortfarande, utanför deras bubbla är de totalt okända. Det är också helt oviktigt för dessa nya enmansmedier, eftersom de inte vinner något på att nå till bredden, de vinner på att bygga djupa relationer.

Det gör att de som är inne i deras bubbla lyssnar mer noggrant på vad de säger och rekommenderar, på samma sätt som vi har lättare att ta till oss vad en vän säger, jämfört med en okänd auktoritet.

Medier och traditionella företag har svårt att hävda sig i den här världen – de har ju aldrig använt sig av relationer för att nå framgång.

Däremot finns det andra som lyckas väl: Demagoger, populister och sekterister.

Vi ser det om och om igen nu, hur de vinner politisk mark – tack vare hur de använder sociala medier för att bygga relationsdjupet.

Det här är ett problem och leder oss in i nästa skifte: Källkritiken.

Mer om det i nästa text.

Tidigare inlägg

Emanuel Karlsten: ”Det råder en allmän förvirring över traditionella mediers roll”

Fotograf: Martin Ridne

Om Emanuel Karlsten
Emanuel Karlsten är krönikör hos Göteborgsposten och Breakit, programledare i Sveriges radio P1 och driver Sveriges största podd om medier, “Mediepodden”. Han har blivit utsedd till en av framtidens 99 mäktigaste i Sverige, en av Västsveriges 100 mäktigaste och en av Sveriges mest inflytelserika journalister på Twitter enligt Twitterbarometern. Och vi är oerhört glada att just Emanuel gästar oss på Bredband2.