Avsnitt 216: Lugna länkar

Publicerad: 22 sep. 2023
it-säkerhet, bli säker-podden,

I veckans avsnitt diskuterar Nikka och Esse rädslan för att klicka på länkar i mejl. De menar på att det är på tiden att slopa de uråldriga rekommendationerna om att vara rädd för sådana länkar, då det i regel krävs att användaren utför fler steg än att bara klicka på en länk för att det ska uppstå en risk för att bli infekterad. Allt detta gäller självfallet under förutsättning att datorn och dess appar är underhållna och uppdaterade.

I årtionden har privat­personer och medarbetare varit rädda för att klicka på länkar som kommit via mejl. Bakgrunden till detta är att det en gång i tiden gick att bli infekterad av att enbart besöka en attack­preparerad webbsida. Den tiden är förbi.

Vi har fått säkrare webbläsare med sandlådor och webbplats­isolering. Dessa webbläsare kör vi sin tur på säkrare operativ­system. Vi har därtill gjort oss av med alla webbläsar­tillägg som tidigare krävdes för att köra exempelvis Java-, Flash- och Silverlight-innehåll på webbsidor. Dessa tredjeparts­tekniker behövdes förr i tiden till allt från bank­inloggning till videouppspelning, men de är numera ersatta med renodlade webbtekniker som våra webbläsare kan visa på egen hand.

Kapitel i avsnittet

Inledning
01.28 Desinformationskampanj för Chat Control 2.0
10.40 Falska polissamtal
14.13 Lugna länkar

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns även hos Nikka Systems som podden produceras tillsammans med.

Tidigare avsnitt

Samtliga Bli säker-avsnitt hittar ni här!