Avsnitt 234: Akira-attacken mot Tietoevry

Publicerad: 26 jan. 2024
bli säker-podden, it-säkerhet,

Konsekvenserna av utpressnings­attacken mot IT-tjänste­leverantören Tietoevry har märkts tydligt runt omkring i samhället. Kontantfria verksamheter kunde plötsligt inte ta betalt. Detalj­handels­kedjan Granngården fick rent av hålla sina butiker stängda i över tre dagar. Webbplatserna för Rusta och Stadium gick ner och de ligger fortfarande nere sex dagar efter attacken.

Värst av alla drabbades Vellinge kommun. Utöver att deras webbplats slogs ut påverkades deras interna system. Under onsdagen blev det känt att till och med deras säkerhets­kopior har blivit utpressnings­krypterade.

Veckans avsnitt är dessutom poddens femårs­jubileum. Nikka och Tess Hamark spelade in poddens första avsnitt i januari 2019. Målsättningen var då att släppa kvartslånga veckoavsnitt, men det byttes snabbt ut mot veckoliga halvtimmes­avsnitt.

Fem år senare har vår resa tillsammans med Nikka och Bli säker-podden nått sitt slut. Vi är otroligt stolta över det fina samarbete vi haft med Nikka och Esse, och vad vi åstadkommit under den här tiden. Stort tack för dessa fina år!

Lyssna eller titta på avsnittet här:

Kapitel i avsnittet

00.00 Inledning
00.22 Bli säker-podden firar fem år
04.29 Adresslåset får adresslarm
07.01 HP varnar för bläckpatronsvirus
14.09 Akira-attacken mot Tietoevry

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns även hos Nikka Systems som podden produceras tillsammans med.