Avsnitt 177: Ljusskygga handeln med person­uppgifter

Publicerad: 2 jan. 2023
bli säker-podden,

Veckans avsnitt handlar om den ljusskygga handeln med personuppgifter och varför svenska telefonförsäljare inte bör ringa till Alice eller Bob Javanetti. Detta och mycket mer hör du i Bli säker-podden avsnitt 177!

Lyssna på avsnittet här!

Under 18 månader arbetade Karl Emil Nikka tillsammans med Kalla fakta för att avslöja och kartlägga handeln med personuppgifter som håvats in genom bluffannonser på sociala medier. Resultatet av arbetet mynnade ut i 5 avsnitt som nu finns på TV4:s webbplats.

Med anledning av Karl Emil Nikkas och Kalla faktas granskning kommer här tre tips som alla sociala medier-användare bör ha i åtanke:

  1. Var kritisk när det kommer till till tävlingsannonser på sociala medier. Bedragare kan göra varumärkesintrång för att stjäla logotyper eller hela grafiska profiler från omtyckta företag för att maskera sin bluff. Är du tveksam på legitimiteten? Gå då till företagets officiella webbplats och använd webbplatsens egna länkar till företagets sociala medier-konton. Där ser du om tävlingen är publicerad av företagets faktiska konto eller ett klonat bedragarkonto.

  2. Låt bli att interagera med misstänkta tävlingsinlägg. Genom att interagera (kommentera, gilla och dela) med falska tävlingsinlägg bidrar du till spridningen av tävlingsbluffen.

  3. Anmäl alltid misstänkta annonser till sociala medier-plattformen. Genom att se till att blufftävlingarna anmäls kan de snabbare plockas bort, vilket minskar risken för andra att blir lurade.

FBI:s rekommendation

I poddavsnittet diskuterar Podduon FBI:s rekommendationer för falska sökresultat. På Nikka Systems hittar du tillvägagångssättet för hur du följer rekommendationerna.

Tidskoder i avsnittet

00.00 Inledning

01.50 Uppföljning

03.09 FBI rekommenderar annonsblockerare

11.53 Välgörenhetsswish

16.00 Ljusskygga handeln med personuppgifter (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Eufy tar bort utfästelser om säkerheten (via The Verge)

FBI:s rekommendation kring falska annonser på sökmotorer

Googles annonsmärkning genom åren (via Search Engine Land)

Välgörenhetsorganisationer med Swish

Hela Kalla fakta-serien om personuppgiftshandeln

Dessa shownotes finns också hos Nikka Systems som podden produceras tillsammans med.

Tidigare avsnitt

Samtliga Bli säker-avsnitt