Är internet, WiFi och bredband samma sak?

Publicerad: 19 jan. 2023
bredbandshjälp, wifi, router,

I denna artikel får du svar på om internet, bredband och WiFi är samma sak och vilka skillnaderna egentligen är. Frågor som är vanligare än vad många tror! 

Att veta vad som är vad när det kommer till IT-begrepp är långt ifrån en självklarhet för alla. Därför ska vi reda ut några av de begrepp som många söker en förklaring till. Bland annat om WiFi och internet är samma sak. Och vad är egentligen skillnaden mellan bredband och internet? Häng med!

Vad är internet? 

Internet är ett globalt nätverk av sammankopplade datornätverk, som möjliggör överföring av information (datapaket) mellan avsändare och mottagare. 

Exempel: Säg att du vill skicka en bild på en katt till din vän. Du skickar bilden i ett mejl till din vän. Bilden delas då upp i datapaket som överförs via det globala nätverket internet. Din vän mottar bilden och ser den fina katten.  

Ofta tänker vi kanske att internet bara är det som i folkmun kallas för ”webben”. Alltså det vi använder när vi vill besöka en webbplats. Men internet är mycket mer än så. Internet används också för att streama filmer, Swisha pengar, betala parkeringen med en parkeringsapp, eller för att spela spel “online” med personer på andra platser i världen. 

Vad är ett bredband?

Bredband är en teknik som möjliggör åtkomst till internet för enheter som datorer, mobiltelefoner och surfplattor via en router. Det är tack vare bredbandet och routern som ditt datornätverk hemma kan ansluta till det globala nätverket vi kallar för internet.  

Bredband kommer i olika former men två av de vanligaste bredbanden idag är: 

  • Fast bredband med internetåtkomst via ett fibernät, i folkmun kallat stadsnät. 

  • Mobilt bredband med internetåtkomst via mobilnäten 4G och 5G. 

Psst! Inte nog med att det finns olika former av bredband, det finns en mängd olika hastigheter att välja bland. Söker du på din adress på vår startsida ser du hur snabb internetanslutning du kan få. 

Vad är WiFi och vad är router? 

WiFi är en teknik som gör att bärbara datorer, mobiltelefoner eller surfplattor kan kopplas samman i ett trådlöst nätverk via en router. Men det tar inte slut där. Routern gör inte bara att dina enheter kan “prata” med varandra utan ansluter också ditt trådlösa nätverk till internet via bredbandet. 

För att ditt WiFi ska fungera så bra som möjligt är det vanligt att skaffa en routertjänst från en internetleverantör. Se Bredband2:s routertjänst som exempel. 

Sammanfattning

Nu när du har fått en snabb genomgång i vad som är vad av de olika begreppen ska du få en kort sammanfattning om skillnaderna. 

  • Internet är ett globalt datornätverk som används för att skicka information (bilder, filmer, datafiler med mera) mellan anslutna nätverk. 
     

  • Bredband är det som gör att din router (och enheterna som är anslutna till den) kan ansluta till internet. 
     

  • WiFi är ett trådlöst nätverk som via routern gör att dina enheter kan skicka information till varandra och andra personer över internet  – utan att ansluta enheterna med sladd till routern. 

Vidare läsning 

Så felsöker du bredbandshastigheten! 

Hur hittar jag lösenordet till mitt WiFi?