Vad är kryptovalutor, blockkedjan och NFT?

Publicerad: 4 mars 2022

Idag är det mycket snack om kryptovalutor, NFT och blockkedjor men vad betyder allt det där? Svaret får du i denna artikel som på ett ganska enkelt sätt förklarar något ganska komplicerat: Den lilla guiden till NFT, kryptovalutor och blockkedjor!

Vad är en blockkedja?

Först ut i denna artikel är blockkedjan. Kort förklarat är blockkedjan en databas i vilken allt från smarta kontrakt och loggar till transaktioner mellan människor registreras. Denna databas är utspridd i kopior över ett nätverk av datorer (noder) där varje nod bidrar till att avgöra giltigheten i exempelvis transaktionerna som görs. Blockkedjor anses särskilt säkra just därför, då de på så sätt följer en decentraliserad modell vilket betyder att den enskilde noden inte kan påverka innehållet som lagras i blocken.

Dags för ett något förenklat exempel över blockkedjan!

Din kompis Lelle har en digital plånbok med 100 stycken bitcoins (en av många kryptovalutor). Han använder 20 stycken av sina bitcoins till att köpa en dalahäst av en dalahäst-handlare.

Nätverket med noder verifierar transaktionen för att se så att Lelle verkligen har de bitcoinsen han påstår sig ha och att han inte samtidigt försöker spendera samma bitcoins på exempelvis en Smålands-utter… 

När nätverket av noder har verifierat transaktionen skapas ett block i databasen med informationen om Lelles transaktion. Detta block sitter ihop med block över tidigare transaktioner som verifierats av nätverket och bildar på så sätt en kedja av block. När ett block hamnat i kedjan kan det inte ändras eller tas bort.

När blocket skapats och ingår i blockkedjan har Lelles bitcoins överförts till dalahäst-handlaren och dalahästen överlämnats till Lelle.

Vad är en kryptovaluta?

Kryptovalutan är en digital valuta som skapas och lagras elektroniskt. Ordet kryptovaluta kommer från kryptografi som handlar om att kommunicera genom koder och kryptering. Kryptovalutan är alltså en digital valuta som med metoder för kodning och kryptering används för att garantera en transaktion i blockkedjan. På så vis saknar kryptovalutor centralt reglerade insatser som banker.

Det finns idag ett enormt antal kryptovalutor där några av de mest populära är Bitcoins, Ethereum, Litecoin och Dogecoin. Dessa förvaras i digitala plånböcker, eller crypto wallets som de också kallas, i vilken kryptovalutan lagras i form av digital nycklar och adresser.

Vad är NFT?

NFT står för Non-fungible token vilket på svenska översätts till icke-fungibla polletter. Ta två tjugokronorssedlar till exempel, de ser likadana ut och du kan byta den ena mot den andra utan att det skulle göra någon som helst skillnad. Detta är en fungibel vara.

Icke-fungibla varor, eller polletter i detta fall, är till skillnad från sedlarna säregna och icke-utbytbara. Det vill säga helt unika. Rent tekniskt utgörs en NFT av ett stycke unik data i en blockkedja. Denna data hjälper till att värdera, identifiera och verifiera äktheten av en digital resurs.

Dags för ett något förenklat exempel av NFT!

Ta elektronisk konst som ett exempel. Lelle har en bild på sin dator, den kan han kopiera och skicka till alla sina vänner. Efter ett tag kommer ingen veta vilken bild som är originalet. Men har denna digitala bild registrerats och verifierats i en blockkedja och därmed blivit till en NFT är det i princip ett digitalt ägarbevis, vilket kan särskilja originalet från de andra bilderna. 

Säg att Lelle äger en digital bild av en dalahäst. Han registrerar bilden via en marknadsplats för digital konst genom att betala med kryptovalutan Bitcoin för att verket ska registreras och verifieras i en blockkedja. När transaktionen (dalahästbild mot verifiering i nätverket av noder) äger rum registreras denna transaktion i en blockkedja. Lelle får nu en unik kod och nyckel som visar att han är ägaren.

Vill du lära dig mer om teknik och internetanvändande?

Besök Tips & Trix där du hittar allt från utbildande artiklar till små smarta tipslistor för hur du får ett säkrare och smidigare internetanvändare.