Så upptäcker du ett Phishing-mail i din inkorg

Publicerad: 23 maj 2016

Det finns tyvärr en del personer som försöker att komma åt privat information genom så kallade phishingmail på internet. Dessa phishingmail kan vara skickligt utförda och svåra att upptäcka. Loggan och den grafiska profilen kan se korrekt ut, även adressen som mailet skickats ifrån. Men det finns några saker som man kan hålla utkik efter för att vara på den säkra sidan.

  1. Innehåller meddelandet/mailet dålig grammatik, konstig ordföljd eller stavfel? Då är det troligt att det inte är det påstådda företaget som skickat meddelandet eller mailet.
    Exempel:

  2. Dubbelkolla länkarna i mailet, men klicka inte på dem! Genom att hovra över länken kan du i många mailklienter se om url-adressen matchar länkadessen eller om den ser  ut att leda till en misstänkt url-adress. Majoriteten av de stora företagen använder sig av SSl (Secure Sockets Layer) protokoll vilket innebär att adressen börjar med  https://. Om url:en i länken eller adressfältet inte gör det kan det vara en indikation på att det ä ett phishingmail.
    Exempel:

  3. Se från vilken adress meddelandet/mailet är skickat ifrån i din emailklient. Om du har fått ett mail från avsändaren tidigare kan du tydligt se om adressen stämmer eller inte. Majoriteten av alla företag använder sig av adresser som slutar på .com eller .se (exempelvis: noreply@bredband2.se) och inte adresser som slutar på .uk eller liknande. Om mailet är skickat från ett företag där du har ett konto, exempelvis PayPal, säkerställ att företaget skickat mailet till den adress som du har registrerat. Om du har fått ett mail skickat till din alternativa mailadress, och inte den som du registrerat hos företaget, är det troligt att det rör sig om ett phishingmail.

  4. Rubriken kan ofta avslöja om mailet är falskt eller inte. De företag som har fått tillåtelse av dig att skicka email använder sig ofta av ditt förnamn i mailet eftersom de har tillgång till dessa uppgifter. Om det står “Kära Bredband2 kund” eller liknande kan det handla om ett phishingmail.
    Exempel:

  5. Om meddelandet eller mailet frågar efter dina bankuppgifter eller lösenord är det stor sannolikhet att det rör sig om ett falskt mail. Banker och andra företag skulle aldrig fråga efter dessa uppgifter via mail. 
    Exempel:

  6. Om meddelandet/mailet dessutom stressar dig att lämna dina uppgifter eller på annat sätt är påstridigt är det troligt att det rör sig om ett phishingmail.
    Exempel:

  7. Om meddelande eller mailet berättar om ett erbjudande som är lite för bra för att vara sant kan det röra sig om ett phishingmail. För att vara på den säkra sidan kan du alltid ta kontakt med företaget som står som avsändare och fråga om erbjudandet stämmer. 
    Exempel:

Se alltid till att vara skyddad när du surfar på nätet med ett Antivirusprogram. Skulle du råka klicka på en länk i ett phishingmail kommer du att bli varnad om att du är påväg att besöka en sida som kan skada din dator eller dina filer. Det finns även bra, gratis webbläsartillägg som som varnar dig för skadliga sidor när du surfar på nätet.

Stay safe!