Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av matnyttiga tips och tricks för att navigera på nätet. Missa inte heller våra exklusiva erbjudanden och kampanjer!

Nästan klar! För att slutföra prenumerationen måste vi bekräfta din e-postadress. Klicka på länken i e-postmeddelandet vi skickade dig

Avsnitt 98: Stora mejlhaveriet 2020

Publicerad: 10 dec, 2020
Kategori:
Bli säker podden

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Tess och Nikka om det stora mejlhaveriet på FS-data! Vad är det som har hänt, vad innebär det för e-postanvändarna och hur undviker du att det händer dig? Dessutom får du höra hur ett så kallat cold call kan låta när det kommer från en utpressare!

Veckans avsnitt

På söndagen den 29 november kraschade mejlinfrastrukturen hos webbhotellet FS-data. Plötsligt var 10 000 kunder i Sverige och Norge utan mejl! Kraschen var så allvarlig att FS-data fick installera om allt från grunden, vilket gjorde att det tog en dryg arbetsvecka innan e-posten fungerade igen. När servrarna återigen var uppe visade det sig dock att all mejlhistorik var borta. FS-data meddelade att de kommer att återställa alla mejl, men vid publiceringen av detta poddavsnitt har mejlhistoriken fortfarande inte kommit tillbaka.

Mejlhaverier som det hos FS-data är inte unikt – det har inträffat förr! I veckans podd pratar därför Tess och Nikka om hur viktigt det är att ha egen mejlbackup och hur det kan lösas på ett enkelt och smidigt sätt. Detta vill du inte missa!

Tidskoder i avsnittet

00.25 Inledning

00.58 Decembers säkerhetsuppdateringar

05.43 Samtal från utpressare

08.52 Exportfunktion i Google Authenticator

13.06 Stora mejlhaveriet 2020

Omtalat i avsnittet

Säkerhetsuppdateringar december 2020

Mary Jo Foley på Twitter

Demonstrationsfilm av Teams-attacken

Telefonsamtal från utpressare (via ZDnet)

Utpressningsattack mot Foxconn (via Bleeping Computer)

Exportfunktion i Google Authenticator

Presentationen av Synology DSM 7.0

FS-datas driftstatussida

Google Takeout

Dessa shownotes finns också hos Nikka Systems som podden produceras tillsammans med.

Tidigare avsnitt

Samtliga Bli säker-avsnittDela med dina vänner