Avsnitt 4: 5 tips avslöjar falska Facebooktävlingar

Bli säker 2020

Har du någonsin deltagit i en falsk Facebooktävling? Vilka är konsekvenserna och hur kan du syna om en tävling är en bluff? Det är något som diskuteras i veckans avsnitt av Bli säker-podden.

Veckans avsnitt

Veckans avsnitt fokuserar på blufftävlingar på Facebook. Tess och Nikka pratar om varför det är farligt att medverka i falska Facebooktävlingar, och ger fem tips på hur du som lyssnare kan undersöka om en tävling anordnas av det påstådda företaget eller om det i själva verket är bluffmakare som ligger bakom.

Omtalat i avsnittet

Dagens Industris lösenordstips till företag, "Usel säkerhet på företagen – så skapar du oknäckbara lösenord"

Nikka Systems korrigering av Dagens Industris lösenordstips, "Fel rekommendation om lösenord i helgens DI"

Nikka Systems om "Februaris Windows-uppdateringar och Explorer-otyg"

Facebooks app- och webbplatsinställningar

Så avslöjar du falska Facebooksidor

Hur kan du veta om en Facebooktävling är anordnad av en bluffsida eller företagets äkta sida? Ta del av Bli säker-poddens fem tips nedan.

  1. Hur ser den historiska aktiviteten ut på Facebooksidan? Undersök om det finns några tidigare inlägg eller ej. Nyskapade sidor är en tydlig varningssignal.

  2. Besök det tävlingsanordnande företagets officiella webbplats och se vilken Facebooksida de länkar till därifrån. Bluffmakare kan länka till den officiella webbplatsen från en falsk Facebooksida, men de kan omöjligtvis få den officiella webbplatsen att länka till den falska Facebooksidan.

  3. Hur många följare har sidan? Om ett företag har flera Facebooksidor är det troligtvis sidan med flest följare som är den äkta.

  4. Kontrollera Facebooksidans omdöme. Läs de eventuella recensionerna då de ofta indikerar om en sida är falsk.

  5. När skapades Facebooksidan? Har den bytt namn? Genom att klicka på "Info och annonser" kan du se sidans historik.