Avsnitt 35: Kärleksbrev och dikter

Publicerad: 20 sep. 2019
virus, skadeprogram,
Bli säker 2020

Det är dags för Bli säker-poddens mest romantiska avsnitt. I veckans avsnitt pratar nämligen Nikka och Tess om världens första virus som involverade dikter och kärleksbrev. Missa inte det!

Veckans avsnitt

Det är dags att riva av avsnitt ett i Bli säker-poddens miniserie om skadeprogram och skydd mot sådana. Nikka och Tess inleder med att resa tillbaka i tiden och prata om de första virusen och maskarna. Nikka berättar bland annat om världens första virus som enbart visade en dikt på de infekterade datorerna. Han berättar även om kärleksbrevet och masken som den femte maj 2000 väckte hans IT-säkerhetsintresse.

Slå på filändelser

Såväl Windows och Mac OS döljer filändelser som standard. Det är tråkigt eftersom filändelser är bra indikatorer på filernas innehåll. Den erfarna datoranvändaren känner igen ofarliga filändelser och skulle reagera om något som påstås vara ofarlig bildfil i själva verket har filändelsen .exe, .msi eller .app (filändelser som hör ihop med körbara program). Givetvis är det inte helt lätt att känna igen filändelser, utan det är något som kräver träning. Därför rekommenderar Nikka att alltid ha visning av filändelser påslaget.

Aktivera i Windows och Mac OS

Aktivera visning av filändelser i Windows genom att öppna Utforskaren och kryssa i Filnamnstillägg. I Mac OS gör du samma sak genom att öppna Finder, välja Inställningar från Arkiv-menyn och kryssa i Visa alla filnamnstillägg. Se bild nedan.

Tidskoder i avsnittet

00.00 Introduktion

01.48 Feedback angående PGP

03.54 Säkerhetsbrist i Lastpass

08.08 Är mitt barn säkert online?

09.09 Chrome ska testa DOH

13.25 Kärleksbrev och dikter

Omtalat i avsnittet

Robin von Post på Twitter

Nyckelsigneringsparty i Stockholm

Nikka Systems, "Sårbarhet i Lastpass webbläsartillägg"

Poddavsnittet om den hittills största attacken mot Iphone

Live-sändningen med Elza Dunkels ” Är mitt barn säkert online?”

Nikka Systems, "Chrome ska också testa säker DNS"

Poddavsnittet om DOH

Testkör Casino-viruset på Malware Museum

Se hur Brains webbplats ser ut idag

Tidigare avsnitt

Samtliga Bli säker-avsnitt