Avsnitt 151: För många lökar i samma låda

Publicerad: 14 jan. 2022
bli säker-podden,

Denna veckan får podden återigen besök av Pontus Falk som tillsammans med Nikka diskuterar Tor-webbläsaren (The Onion Router) och huruvida den är effektivare än VPN-tjänster på att stänga ute avlyssnande öron. 

Veckans avsnitt

Nikka och Pontus ger oss en inblick i Tor-webbläsaren och förklarar hur den fungerar och vad den används till. Webbläsaren skickar all trafik via tre fristående noder. På så sätt har ingen part full översikt över anslutningskedjan från webbläsare till webbserver. Tor används av allt från frihetskämpar till kriminella. Detta har fått spioner (statsunderstödda) att intressera sig för Tor-nätverket i hopp om att kunna avanonymisera trafiken. Något som är möjligt om ”för många lökar läggs i samma låda”.   

Tidskoder i avsnittet

00.00 Inledning

01.10 Januaris säkerhetsuppdateringar

03.56 För många lökar i samma låda (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Januaris säkerhetsuppdateringar

VPN-tjänster som läcker loggar

Tor-webbläsaren

Statsunderstödda aktörers attacker mot Tor (via Recorded Future)

Pontus Falks webbplats

Pontus Falk på Twitter

Nedan ser du ett exempel på hur trafik skickas från webbläsaren i Malmö till webbservern i Göteborg. Trafiken tar följande väg: först till en entry-guard-nod i Tyskland, därifrån via en s.k mellanrelänod i Nederländerna, till en exit-nod i USA. Från exit-noden går trafiken slutligen fram till webbservern.

Tor-projektets statistikwebbplats kan du se information om de tre noderna. Exempelvis hur länge de har varit igång och hur hög bandbredd de har.

Dessa shownotes hittar du även hos Nikka Systems som podden produceras i samarbete med.

Tidigare avsnitt

Samtliga Bli säker-avsnitt