Vanliga frågor och svar om antivirus

Antivirus är kort och gott ett program som stärker din dators immunförsvar. Oavsett om du laddar ned en fil, installerar ett tillägg i din webbläsare eller öppnar en e-postbilaga finns det risk att din dator utsätts för angrepp från så kallade skadeprogram. För att automatiskt skydda din dator mot kända former av skadlig kod och farliga filer är det smart att installera ett antivirusprogram. Det kan såväl förebygga som reparera eventuella skador.

Läs också "IT-säkerhetsexperten om det vanligaste säkerhetshotet: 'Det är betydligt lättare att lura folk på nätet'"

Grundprincipen för antivirus är att förhindra farliga filer från att angripa datorn. Detta görs oftast i form av att varje fil på datorn granskas och analyseras för att se om de innehåller virus. Sökningen kan göras manuellt av användaren eller per automatik. Vissa antivirusprogram arbetar dessutom i förebyggande syfte. Med hjälp av en onlinedatabas innehållande skadeprogram som ständigt uppdateras kontrolleras nedladdade filer som har störst skadepotential redan innan de nått datorn. Dessutom söks samtliga filer grundligt igenom av programmet så fort de når datorn.

En del antivirusprogram använder dessutom en metod för att skydda din dator mot helt nya hot som ännu inte identifierats som virus. Exempelvis använder de sig av artificiell intelligens som analyserar beteendet hos filer som du laddar ned och blockerar dem automatiskt om de uppträder avvikande.

Så gör du en virusgenomsökning med F-Secure SAFE:

Du skulle troligtvis inte tillåta en ovälkommen person gästa ditt hem, så låt inte heller elektroniska angripare få tillgång till din dator. Hoten från internet ökar ständigt och konsekvenserna för den som drabbas blir allt vanligare. Ett virus kan ödelägga din dator genom att bland annat radera filer och omformatera hårddisken. Förutom att förstöra datorn kan ett virus även komma över personuppgifter såsom bankkortsnummer och lösenord. Därför bör du ha ett antivirus som:

  • Har koll på din e-post
  • Blockerar och varnar för oseriösa hemsidor och annonser
  • Kontrollerar nedladdat material

Vi rekommenderar att ha antivirus installerat på såväl din Mac OS-dator som Windows. Med tanke på att hoten mot Windows-datorer är i en så stor omfattning bör skyddet vara obligatoriskt. Lyssna på Bli säker-podden och avsnittet om varför du behöver antivirus till datorn.

När det kommer till val av antivirus för Mac OS och Windows finns det många produkter att välja mellan. Eftersom alla antivirusprogram har sina för- och nackdelar finns det sidor som kan hjälpa dig i guidningen. Två oberoende testinstitut är AV-comparatives och AV-test, vilka varje år redogör för hur olika antivirusprogram presterar.

Vi på Bredband2 kan varmt rekommendera F-Secure SAFE.

I veckans avsnitt diskuterar Nikka och Tess bland annat om val av antivirus men också om skillnaderna mellan traditionella antivirus och moderna som använder maskininlärning och artificiell intelligens.

Läs också ”Detta bör du tänka på när du ska välja antivirus”.

Vill du ha ett heltäckande skydd är det värt att prenumerera på ett säkerhetsprogram. För bara 49 kronor i månaden kan du få säkerhetspaketet SAFE från F-Secure där följande ingår:

Säkerhet för upp till sju enheter

Mobilerna, datorn och plattan – du kan enkelt skydda alla dina enheter från virus, trojaner, ransomware, annonsprogram, keyloggers, spionprogram och andra skadeprogram. I säkerhetspaketet ingår skydd för upp till sju enheter.

Så installerar du skyddet:

Med vårt säkerhetspaket är du skyddad från webbsidor som sprider skadligt innehåll. Bankskyddet anger om du är på en säker bankwebbplats och skyddar anslutningen så att du kan göra dina bankärenden i en trygg miljö.

Med familjeregler som tidsgränser, appkontroll, innehållsblockering och Finder har du som förälder möjlighet att skydda dina barn online. Vill du enkelt kunna välja när det är tid för barnet att sluta använda enheten? Med Tidsgränser kan du exempelvis få internet och valda appar att inaktiveras vid en viss tidpunkt på dygnet. Exempelvis klockan 19.00 på vardagar och 21.00 på helgen.

Så ställer du in surftid:

Med F-Secures appkontroll kan du se vilka appar som barnet har installerat och på så sätt välja huruvida de bör tillåtas, blockeras eller tidsbegränsas. Med innehållsblockering kan du bestämma vilket innehåll du anser vara passande för ditt barn.

Så filtrerar du innehållet:

Du kan även lokalisera ditt barns enheter med hjälp av Finder. Med hjälp av en karta kan du se var enheten befinner sig, en funktion som visat sig användbar för att hitta barn som gått vilse.

Spela tryggt med stabil prestanda

Skyddet är utformat för att inte göra din dator långsam. Med spelläget kan du utnyttja hela din dators kraft för spelande så att du får en stabil prestanda utan att behöva stänga av säkerheten.

Läs också "Spelentusiasten: 'Dagens antivirus försämrar inte spelupplevelsen'".

Gäller alla enheter

Säkerhetspaketet skyddar upp till sju enheter i ett enda abonnemang. Dessutom gäller vårt skydd för såväl PC och Mac som Android, iPhone och iPad.

Hitta din telefon

Nu kan du hitta din borttappade Android- eller iOS-telefon med Finder. Du har även möjlighet att låsa och radera data på din Android-telefon genom att fjärransluta.

Nätverksskydd

Nätverksskyddet kontrollerar säkerheten för alla nätverk som du ansluter till. Det skyddar dig oavsett om du är hemma eller på ett kafé och använder en WiFi-hotspot.

Det finns ett fåtal tillfällen då antivirus höjer säkerheten på mobilen. Men dessa situationer kan räknas på en hand. I Bli säker-podden går Nikka och Tess igenom huruvida du behöver antivirus till Android och iPhone.