Vanliga frågor och svar om bredband

Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som möjliggör anslutning till internet och att skicka och motta information med högre hastigheter. Hur snabbt överföringen av information går och vilka kapacitetskrävande tjänster du kan använda är beroende av hastigheten.

Bredband kan delas upp i två kategorier: fast och mobilt. Fast bredband innebär att du ständigt är uppkopplad mot internet och betalar en fast avgift oavsett hur mycket du använder bredbandet.

Mobilt bredband, å andra sidan, innebär att du har en trådlös uppkoppling via mobiltelefonnätet.

Ett stadsnät är ett bredbandsnät som är lokalt etablerat, ofta inom en kommun. Stadsnäten är till stor del kommunala och/eller privata initiativ, där man grävt in fiber som ansluts till lägenheter, hus och företagslokaler i kommunen.

På så sätt blir du som kund ansluten till stadsnätet, vilket har stora fördelar. Då många byggnader ansluts samtidigt kan man få ner kostnaderna för att gräva och ansluta fibern.

Det kan finnas flera olika stadsnät i en stad. Då är det alltid upp till fastighetsägaren att undersöka vilka stadsnät som finns i området och välja vilket man vill ansluta huset till.

Vanligast är att stadsnätet står för själva fiberuppkopplingen, men att tjänsterna som bredband tillhandahålls av andra, som exempelvis vi på Bredband2.

Stadsnät kan antingen vara öppna eller stängda. I öppna stadsnät ökar valmöjligheten mellan olika operatörer och tjänster, medan de stängda begränsar dig till ett fåtal att välja mellan.

Tjänsteleverantören är den som tillhandahåller bredbandstjänsten till dig som kund. Vi på Bredband2 är en tjänsteleverantör som samarbetar med olika stadsnät. Oavsett leverantör har samtliga konkurrenter inom ett stadsnät samma förutsättningar och avtal med stadsnätsägaren. Detta ger dig som kund ett friare spelrum att få bättre pris och fler tjänster att välja mellan.

Till skillnad från större leverantörer har vi på Bredband2 större flexibilitet i hur vi kan hantera de olika stadsnäten och deras respektive lösningar.

Här kan du läsa mer om våra tjänster.

Bredbandsanslutning via fiber innebär att du tar emot en signal via optiskt ljus. Detta medför att det går att komma upp i höga hastigheter och på så sätt överföra stora mängder data på mycket kort tid.

Vid trådbunden anslutning – sladd som är direktkopplad mellan uttaget och datorn – går det, teoretiskt sätt, att komma upp i maxhastigheten 1000 Mbit/s. Valet av router kan också påverka vilken hastighet du kan få ut av anslutningen.

Om du vill streama film eller musik från tjänster som Netflix, HBO och Spotify finns det olika rekommenderade internethastigheter. Med en enhet uppkopplad kan du streama en tjänst med 0,5 Mbit/s. Det är dock ingenting vi rekommenderar. För att få maximal upplevelse och HD-kvalitet av din streamingtjänst föreslår vi en hastighet på minst 5,0 megabit per sekund.

Då är tjänsten 100/100 Mbit/s något för dig. Perfekt för dig som vill streama film i HD, gamea och lyssna på musik utan problem.

Att veta hur mycket eller snarare hur snabbt bredband du behöver är till stor del en smaksak. Men för att underlätta valet har vi tagit fram en lista som beskriver hur snabbt internet du behöver beroende på användningsområde och antal enheter och personer som ska använda bredbandet.

  • 100 Mbit/s: Täcker de flesta behoven hos internetanvändare idag och håller kostnaden nere. 70 % av det svenska folket har den här hastigheten i sina hem.

  • 250 Mbit/s: För hushåll där det spelas spel online som kräver snabba svarstider, hushåll som har behov av att arbeta mycket hemifrån med överföring av stora filer eller där upp till 10 enheter är uppkopplade samtidigt.

  • 500 Mbit/s: För hushåll som ställer väldigt stora krav på att kunna använda sig av många uppkopplade enheter och tar emot/skickar stora mängder data samtidigt.

  • 1000 Mbit/s: För den som vill ha den allra högsta hastigheten för att kunna skicka och ta emot stora mängder data på kort tid. Bra för hushåll med många internetanvändare.

När du ska välja bredband behöver du först ta reda på vilka internetleverantörer som kan leverera internet till din adress. Om du bor i en lägenhet har din bostadsvärd oftast valt vilken typ av stadsnät din byggnad är ansluten till. Om din lägenhet är ansluten till ett exklusivt nät innebär detta att du inte har fler än en internetleverantör att välja på.

Är din lägenhet ansluten till ett öppet nät innebär det att du har möjlighet att själv välja bland de internetleverantörer som kan leverera tjänster i stadsnätet.

För att veta vilket typ av nät din bostad är ansluten till kan du fråga din bostadsvärd. Du kan också göra en adressökning för bredband på de flesta internetleverantörers webbplatser. På Bredband2 söker du på din adress här för att se vilken bredbandshastighet du kan välja.

Du har säkert stött på formuleringar som “Bredband 100/100 Mbit/s”. Detta är ett mått på vad som också kallas för Ned- och uppströmshastigheter. I exemplet ovan så har bredbandet en ned- och uppströmshastighet på 100 Megabit i sekunden.

Nedströmshastigheten avgör hur snabbt du kan ladda ned information från exempelvis hemsidor, appar med mera. Det är också nedströmshastigheten som avgör hur snabbt du kan streama digital media som film och musik. Ju högre nedströmshastighet desto fortare går det att ladda uppspelningen av filmen eller musiken. Likaså är det ett mått på hur lång tid det tar att ladda hem en fil.

Uppströmshastighet är den exakta motsatsen. Det vill säga hur snabbt du kan ladda upp information. Säg att du vill ladda upp ett videoklipp på en webbplats till exempel. Uppströmshastigheten avgör hur lång tid det tar för filmen att hamna på webbplatsen.

Det korta svaret är nej. Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som möjliggör anslutning till internet och att skicka och motta information med högre hastigheter. Internet via fiber är den typ av bredband som är vanligast idag. WiFi å andra sidan är en teknik som gör att du kan ansluta till internet trådlöst genom din router, som i sin tur är anslutet till ditt bredband med hjälp av en internetkabel till ett uttag i väggen. Utan bredband eller router kan du alltså inte ansluta till internet via WiFi.

Upplever du en lägre bredbandshastighet än väntat? Tänk på detta:

Hastigheten som uppges i leverantörernas tjänstebeskrivning gäller endast trådbunden anslutning. Mät därför endast hastigheten när du använder dig av en nätverkskabel mellan dator och fiberuttag alternativt fiberkonverter. Stäng av ditt WiFi under tiden du mäter din hastighet så att datorn inte prioriterar den trådlösa anslutningen före den trådbundna.

Har du uppdaterat routern nyligen? Hur ser det ut med nätverkskort och drivrutiner? Att hålla sin hård- och mjukvara uppdaterad är aldrig fel. Skulle utrustningen vara på gränsen till antik kanske det är dags att se över möjligheten till förnyelse. Utdaterad hård- och mjukvara kommer att påverka din hastighet (online och offline) negativt.

En annan sak som få tänker på är att om nätverkskabeln böjts för mycket kan den ha skadats vilket gör att den presterar sämre. Speciellt gäller detta för högre bredbandshastigheter.

Delar du uppkoppling med andra personer och/eller enheter? Om ni är flera i hushållet som använder samma trådlösa nätverk kommer hastigheten påverkas. Detsamma gäller om flera enheter använder internetanslutningen samtidigt för att skicka och ta emot data.

Visste du att en del internetleverantörer uppger den maximala teoretiska hastigheten och inte den faktiska hastigheten? Därför kan det vara klokt att läsa villkoren för den bredbandstjänst du tänker välja / valt och undersöka vilken hastighet som garanteras.

Innan det är dags att mäta din bredbandshastighet bör du genomföra följande steg för mest exakt resultat:

  1. Avsluta alla program som körs och stäng av andra enheter som är uppkopplade mot samma anslutning. Tänk också på att inbyggda tillägg i webbläsaren påverkar hastigheten, inaktivera dessa eller använd en webbläsare utan tillägg.

  2. Gör flera mätningar med korta mellanrum. Då minskar du risken för udda avvikelser i mätverktyget.

  3. Se till att hålla webbläsaren uppdaterad och prova gärna att mäta med olika webbläsare. På så sätt kan du utesluta att en specifik webbläsare påverkar ditt testresultat.

  4. Använd alltid nätverkskabel!

  5. Mät din hastighet på bredbandskollen.se.