Bredband2 vill locka fler unga kvinnor till techbranschen genom Upptech Framtiden-stipendiet.

Publicerat: 13 mars 2024

Foto nyhet Upptech framtiden 2024

Det är tionde året som undersökningen ”Unga kvinnor och tech” genomförs, i år av Bredband2, Insight Intelligence, Qrios, Tietoevry och Handelsbanken. Undersökningen baseras på svar från 1000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år. Resultatet visar att techbranschen har svårt att locka kvinnor. 41 % ansåg det vara “inte särskilt lockande” att arbeta inom IT/tech. Samtidigt svarade hela 45 % att de skulle kunna tänka sig att arbeta inom IT/tech. 

Vad kan det bero på? I undersökningen framkommer det att drygt sex av tio skulle vara mer benägna att arbeta med it/tech på ett företag om det hade en jämn könsfördelning mellan medarbetare/anställda (63 %). En majoritet (34 %) tror att bristen på kvinnor inom it/tech beror på att det saknas kvinnliga förebilder i branschen. 

Stipendium till unga kvinnor  

För att locka fler kvinnor till branschen och på så sätt skapa fler kvinnliga förebilder inom IT/tech kommer Bredband2, i satsningen Upptech Framtiden, att dela ut tre stipendier till ett sammanlagt värde av 81 000 kronor, där mottagarna av stipendiet får välja bland fem digitala techutbildningar från Beetroot Academy. Kurserna som stipendiaterna kan välja bland är Project management in ITUI / UX designQA manual, Front-end development och Python development

Upptech Framtiden-stipendiet kan sökas av kvinnor, transkvinnor och icke-binära. Läs mer och ansök stipendiet på knappen nedan. 

Läs mer och ansök om stipendiet här!

 

Foto IT-girl

Bli en IT-girl 

För att marknadsföra Upptech Framtiden-stipendiet och locka fler kvinnor till att föreställa sig en framtid inom tech har Bredband2 lanserat kampanjen “Bli en IT-girl". Bredband2 har även teamat ihop sig med kvinnliga influencers för att nå unga kvinnor på plattformar som de ofta vistas på. Bredband2 hoppas att kvinnliga förebilder ska locka fler kvinnor att söka sig till en framtid inom IT/tech. 

Sugen på att bli en IT-girl?  

Läs mer och ansök om stipendiet här!

 

Vill du veta mer? 

Läs vårt blogginlägg Så tycker unga kvinnor och techbranschen.

Läs vår intervju med en av förra årets vinnare: Anna Nordblad.

Ta del av vår intervju med Rebecca om hur det är att som kvinna jobba inom tech.

Bredband2 publicerar en hel del innehåll i sociala medier. Håll utkik på Bredband2:s Instagram, Facebook och Linkedin

Du kan ta del av rapporten på knappen nedan. 

Ladda ned rapporten Unga kvinnor och Tech 2024