Molnväxel FAQ

Vanliga frågor om molnväxel

Frågor och svar om Molnväxel

Använd menyn till höger för att filtrera frågor efter ämne.

 • Spärr av mobilabonnemang/SIM-kort

  Har du blivit bestulen eller förlorat din mobiltelefon behöver du spärra ditt mobilabonnemang/SIM-kort snarast möjligt. Det gör du genom att ringa oss på telefon: 0770 – 811 010 (helgfri vardag kl. 09-17) alternativt 08 – 403 778 80 (övrig tid).

  Spärren av SIM-kortet träder i kraft omgående vilket innebär att det inte kan användas för varken inkommande eller utgående trafik.

 • Hur kopplar jag samtal i BB2 Soft?

  Samtal kopplas via drag & drop teknik. För muspekaren över ditt pågående samtal som är markerat i grönt i listan över aktiva samtal och dra samtalet till önskad person i listan.

   

 • Hur ställer jag in så att ljudet inte kommer ur datorn när jag pratar i BB2 Soft?

  Välj ditt headset i drop-down listan över ljudingång och ljudutgång. Ringsignal bör gå via datorns högtalare för att du ska höra när det ringer om du inte har ditt headset på dig hela tiden.

  Om du har problem med att datorn byter ljudenhet kan det bero på att en annan enhet som inte är inkopplad i datorn är inställd som standardenhet på datorn. Kontrollera dina standardenheter under Inställningar > Ljud. Standardenheten ändras ibland om du drar ur sladden/USB-enheten till ditt headset och kopplar in den igen.

   

 • Faktura

  Fakturaspecifikationen är digital och finns som länk på er faktura där varje post är klickbar för att få fram mer information. Det är även här debiteringsintervallen syns. Abonnemang kan sorteras efter namn, nummer och summa.

  Vi erbjuder även möjlighet att få specifikationen utskickad i Pdf-format till separat mailadress.

 • Överlåtelse

  Vill ni överlåta ert avtal till ett annat företag? Använd överlåtelseblanketten och skicka den ifylld och underskriven till [email protected]

 • Uppsägning av abonnemang och licenser

  Uppsägning av enskilda växellicenser, abonnemang och tjänster sker skriftligen till [email protected]. Uppsägningstid om 3 månader gäller om inget annat avtalats.

  Uppsägning av avtal sker skriftligen till [email protected]. Bindningstid och uppsägningstid hittar du på ert avtal.

 • Nytt SIM-kort men ingen service

  Om du har fått ett nytt SIM-kort och inte har någon service behöver SIM-kortet aktiveras. Vår support hjälper dig med detta, du når dem via mail [email protected] eller via telefon på nummer 0770 – 811 010

  Kom ihåg att ha SIM-kortnumret tillgängligt till ditt nya kort. Detta nummer finner du på baksidan av SIM-kortet eller under streckkoden på lappen ditt kort satt på.

 • APN-inställningar (BB2)

  Dessa inställningar ska per automatik vara inställda på ditt nya SIM-kort från BB2, men ibland kan du behöva ställa in dessa manuellt om du mot förmodan inte kan surfa eller skicka/ta emot mms.

  Prova först att välja ”Återställ standardinst.” (Android) eller “Nollställ inställningar” (iOS), innan du redigerar eller skapar nya APN-inställningar enligt nedan. Skulle det fortfarande inte fungera ser du korrekta inställningar här:

  • iPhone: Inställningar > Mobilnät > Mobilt datanätverk > Framme vid APN-inställningarna
  • Sony och Samsung: Inställningar > Trådlösa styrenheter > Mobila nätverk > Åtkomstpunktsnamn > Menyknappen > Välj befintlig APN/Skapa ny
  • HTC: Inställningar > Mobilt nätverk > Åtkomstpunktsnamn > APN:er  > Välj befintlig APN/Skapa ny > Redigera åtkomstpunkt
  • Windows Phone: Inställningar > Nätverkskonfiguration > Välj plustecknet (+)

  APN-inställningar för surf:
  Namn: Telenor Mobilsurf
  APN: services.telenor.se
  Proxy: Lämnas tom
  Port: Lämnas tom
  Användarnamn: Lämnas tom
  Lösenord: Lämnas tom
  Server: Lämnas tom
  MCC: 240
  MNC: 08
  Authentiseringstyp: PAP
  APN-typ: Default,supl
  APN-protokoll: IPv4
  APN-protokoll vid roaming: IPv4
  APN-inställningar för mms:
  Namn: Telenor MMS
  APN: services.telenor.se
  MMSC: http://mms
  MMS-Proxy: 172.30.253.241
  MMS-Port: 8799
  MCC: 240
  MNC: 08
  Authentiseringstyp: Lämnas tom
  APN-typ: mms
  APN-protokoll: IPv4
  APN-protokoll vid roaming: IPv4
  Protokoll: http
  Maximal storlek: 600 kb
  MMS nerladdning vid roaming: Manual
  Giltighetstid: Maximum

 • Fylla på mer surf

  Fylla på din egen surf gör du via sms

  • Om 80% av surfkvoten för innevarande månad uppnåtts kommer ett SMS skickas ut med texten: ”Du har förbrukat 80% av din surf. När du förbrukat 100% av din surf för denna månad kan du fortfarande surfa, fast med lägre hastighet.”
  • Om 100% uppnås kommer ett SMS skickas ut med följande text: ”Du har förbrukat 100% av din surf för denna månad, för att köpa extra surf svara på detta SMS med texten 1GB (50kr), 3GB (125kr), 5GB (195kr) eller 10GB (295kr).”

  Besvara sms:et med önskad mängd om din surfkvot är slut. T.ex: ”1 GB” – då får du tillbaka följande kvittens när surfen är uppgraderad: ”Tack, vi har utökat din datamängd för innevarande månad med 1 GB, tillgängligt inom 10 minuter.”
  Om du är administratör kan du fylla på surf åt dina anställda istället genom att kontakta vår support.

  Prissättning för extra surf:

  • + 1 GB surf = 50 kr
  • + 3 GB surf = 125 kr
  • + 5 GB surf = 195 kr
  • + 10 GB surf = 295 kr
 • Priser i utlandet

  Det kan vara bra att veta vilka kostnader som gäller för det landet du kommer att befinna sig i. Våra utlandspriser för samtal, sms och internet hittar du här.

 • Surfa i utlandet

  Grundförutsättningen för att kunna surfa med mobilen i utlandet är att dataroaming är aktivt i mobilen. Så här kontrollerar du detta:

  iPhone
  Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata > Se till att knappen för dataroaming är grön.

  Android
  Inställningar > Dataanvändning > Mobilnät > Se till att rutan för dataroaming är ibockad.

  Är på t.ex. tjänsteresa kanske uppkopplingen mot Wi-Fi inte räcker till om du behöver vara tillgänglig hela tiden. Kostnaden för surf debiteras per MB och kan beroende på vilket land du befinner dig i bidra till en högre faktura. Vi rekommenderar i detta fall, om du vet att du kommer behöva konstant tillgång till surf även utanför ett WiFi-nät, att aktivera vår tjänst som ger dig ett fast dygnspris för surfen.
  De olika dygnspaketen finner du här och aktivering av tjänsten görs via [email protected]

  Innan du åker utomlands bör du kontrollera att ditt abonnemang inte har några spärrar för varken data eller samtal i utlandet om du vill kunna nyttja dina tjänster till fullo. Denna information kan du få direkt från oss genom att maila eller ringa vår support.
  Observera att trafikstyrningen på ditt abonnemang inte fungerar i utlandet.

 • Är utomlands men får ingen service på mobilen. Vad gör jag?

  Vanligtvis hittar telefonen per automatik en utländsk operatör att koppla upp sig mot, men ibland behöver du göra en manuell sökning för att få service på telefonen.
  För att söka nät manuellt gör du enligt följande:

  iOS
  Inställningar > Operatör > Stäng av Auto (ska vara vit) > Vänta till telefonen sökt klart. En lista med tillgängliga operatörer kommer upp. Välj en operatör i listan och byt till en annan om du fortfarande är utan service.

  Android
  Inställningar > Fler Nätverk/Mer > Mobilnät/Mobila nätverk > Nätverksoperatör. Välj en operatör i listan och byt till en annan om du fortfarande är utan service.

 • Varför kan jag kan inte ringa ut med mitt abonnemang?

  Om du inte kan ringa med ditt företagsabonnemang kan det bero på att du har dolt nummer aktiverat i din telefons inställningar. Testa att stänga av dolt nummer i operatörsinställningar och se om det fungerar att ringa ut därefter.

  Såhär gör du:
  iPhone:
  Gå in på inställningar -> Välj Telefon -> Välj Visa mitt nummer -> Bocka i rutan för Visa mitt nummer.
  Android (utseende kan skilja sig en aning beroende på tillverkare):
  Välj Telefon-appen -> Välj inställningar -> Välj ytterligare inställningar -> Välj samtalsinställningar
  -> Välj Operatörsinställningar istället för dolt nummer.

  Vill du ringa med dolt nummer med ditt trafikstyrda mobilabonnemang aktiverar du denna funktion genom att byta roll direkt i mobilappen istället.

  Fungerar det fortfarande inte? Välkommen att kontakta Bredband:s Företagssupport

 • Hur hänvisar jag mig i Molnväxelns olika verktyg?

  De finns många olika hänvisningsmeddelande som du kan välja fritt mellan i de olika gränssnitten i lösningen (softphone, mobil, fast). Från Softphone har du ett visuellt gränssnitt för att göra ändringen, likaså på mobilappen samt via webben. Från icke-”smartphones” och sip-telefoner kan du använda så kallade featurekoder för att hänvisa dig.

  Har du en IP-telefon som du köpt från BB2 finns hänvisningsalternativen förprogrammerade.

 • Kan man ställa in tid och datum för specifik hänvisning?

  Hänvisningar kan antingen göras manuellt, läggas in tidsanpassade manuellt eller genom synkronisering till din Outlook-kalender. Är hänvisningen tidsanpassad, t.ex. lunch mellan 12.00-13.00, ändras din hänvisning i Molnväxeln per automatik efter den tid som ställts in.

  Hänvisningen går automatiskt tillbaka till status ”Tillgänglig” när en sluttid har passerats.

  Tjänsten för synkronisering heter Kalenderkoppling och kan beställas via supporten.

 • Behöver jag ha två separata röstbrevlådor?

  I en mobil växel har du som standard två röstbrevlådor. En på ditt mobilabonnemang och en som hör ihop med ditt fasta telefonnummer. Det kan lätt bli förvirrande och irriterande.

  Måste du ha två röstbrevlådor? Nej, i vår Molnväxel kan du välja att endast använda en röstbrevlåda till båda dina nummer. Det ger dig även möjlighet att spela upp dina hänvisningar för de som ringer in även när de ringer på ditt mobilnummer.

  Bredband2 Support hjälper dig att göra inställningarna som krävs för att endast använda en röstbrevlåda. Kontakta Bredband2 Support på [email protected]

 • Hur når jag röstbrevlådan direkt via min telefon?

  Din röstbrevlåda når du genom att ringa till 555 (BB2 Soft, BB2 Fast) eller ert nya röstbrevlådenummer (BB2 Mobil). Är du osäker på vilket ert röstbrevlådenummer är kontaktar du administratören på ert företag.

  Första gången du ringer till din röstbrevlåda, eller om du inte har några nya meddelanden, kommer du mötas av en röst som guidar dig igenom knappvalen.

 • Kan mina samtal gå till en telefonist istället för röstbrevlådan när jag inte kan svara?

  Ja, det finns en funktion i din röstbrevlåda som gör att den inringande kan trycka 1 för att komma till telefonist eller vänta kvar för att lämna ett meddelande till dig i din röstbrevlåda.

  Du kan själv ställa in denna funktion på din användarsida under Tjänster > Inställningar för röstmeddelanden. Vill du ha hjälp att aktivera funktionen är du välkommen att kontakta BB2 support.

 • Kan jag få “samtal väntar”–funktionen i Molnväxeln?

  Ja, vi kan aktivera ”samtal väntar” för både BB2 Soft, BB2 Fast och BB2 Mobil. Som standard skickar vi samtalet till din röstbrevlåda när du är upptagen i telefon. Om vi tar bort den regeln kommer du att få en “påknackning” med information om vem det är som ringer på andra linjen i BB2 Soft, BB2 Fast och BB2 Mobil. Om du vill ha funktionen i din mobiltelefon måste du även aktivera “samtal väntar” direkt i mobilen, vilket vanligast görs under Samtalsinställningar.

  Kontakta BB2 support så hjälper de dig att aktivera samtal väntar.

 • Kan jag få tillbaka ett kopplat samtal till mig om personen inte svarar istället för att det går till personens röstbrevlåda?

  Ja, det kan du. När du kopplar ett samtal till en kollega som inte svarar kommer samtalet att gå till dennes röstbrevlåda som standard. Vill du istället att samtalet ska komma tillbaka till dig om kollegan inte svarar kan vi ställa in det åt dig.

  Kontakta BB2s support så hjälper de dig med inställningarna.

 • Har du glömt ditt lösenord eller användarnamn till Molnväxeln?

  Administratör
  Har du glömt användarnamn och lösenord kan du som administratör logga in på “Min Sida” och välja ”Administratörsvy” > ”Användaradministration” > ”Användare”. Här kan du söka på personens namn för att få fram användarnamn samt möjlighet att återställa lösenordet. När nytt lösenord valts behöver spara längst ned på sidan för att ändringarna ska träda i kraft.
  Användare
  Har du som användare inte tillgång till administratörens rättigheter och vill få tag på dina uppgifter snabbt går det alldeles utmärkt att maila till [email protected] eller ringa oss på 0770 – 811 010 så hjälper vi dig med dina användaruppgifter.

   

 • Ändra öppettider i växeln eller svarsgruppen

  För att förändra öppettider i svars- eller distributionsgrupper kan du använda schemafunktionen i växeln. För att göra detta krävs det att du är schemaadministratör (du ska vara med i en grupp som har schemarättigheter under ”Användargrupper”) och har rättigheter att göra förändringar i företagets växel.

  Surfa in på https://soft-uc.bredband2.se/login och logga in med dina användaruppgifter. Gå därefter till ”Användarvy” och välj ”Scheman”. Här visas namn, nummer och grupptyp.
  När du klickat på den grupp du vill administrera kommer vyn till höger upp (klicka på bilden för att göra den större). Det är här gör du inställningar för den specifika gruppen.

  • Om du vill stänga gruppen en specifik dag trycker du på lägg till, namnger händelsen och anger om den ska upprepas (detta går t.ex. att använda för att bestämma öppettider om du väljer per vecka).
  • Om gruppen ska gälla mellan ett datumintervall fyller du i datumintervallet samt vilken start- och sluttid som gruppen ska gälla.
  • Om det ska spelas upp ett meddelande, välj vilket och vad som ska hända i gruppen under perioden. Tryck därefter på spara för att förändringarna ska träda i kraft.

  Har ni ändrade öppettider inför en högtid och vill inte ändra detta själv i schemat? Inga problem, kontakta vår support så hjälper vi er!

 • Såhär spelar du in en ny röstprompt

  För att spela in en ny ljudfil kan du:

  • Ringa +46406219787 och följa rösten, spela in röstmeddelandet och sedan lägga på för att avsluta inspelningen. Därefter skickar vi ut filen till er för avlyssning.

  Eller:

  • Logga in på Mina sidor, välja Administratörsvy och därefter Organisation och Röstmeddelanden. Här kommer du se alla era ljudfiler. Längst ned på sidan ser du ”Nytt röstmeddelande”, tryck där så kommer du till vyn till höger (klicka på bilden för att förstora den).

 • Vilka fasta IP telefoner har vi support på?

  Telefoner köpta av BB2 är förkonfigurerade att fungera med den användare som telefonen är beställd för. Vi supporterar de telefoner som är köpta hos oss.

 • Jag kan inte ringa eller ta emot samtal, vad kan jag göra?

  Kontrollera att basstationen/din fasta telefon får IP-adress, det behövs för att felsöka telefonen. Om den inte får IP-adress fungerar telefonen inte.

  Börja med att starta om både basenhet och den fasta telefonen för att se om den får en IP-adress efter det (ta ut både strömkabel och nätverkskabel). Om den inte får en IP-adress nu behöver du prata med den som är ansvarig för ert nätverk.

  Om din fasta telefon fortfarande inte fungerar: kontrollera att era brandväggsinställningar är inställda efter våra instruktioner enligt detta dokument.

  Om dessa är korrekt inställda, kontakta vår support så hjälper vi er felsöka vidare. Det är bra om ni har er IP-adress till er fasta telefon tillhand när ni kontaktar oss.

 • Ladda ner BB2 Mobil

  Om du har mobillicens och vill komma igång med BB2 Mobil appen behöver du ett välkomst-SMS. För att få ett sådant surfar du in på https://soft-uc.bredband2.se och loggar in med dina inloggningsuppgifter. Välj ”Applikationer” och därefter ”Skicka installations-SMS igen”.

  När du mottagit ditt välkomst-SMS trycker du på länken för att komma till en landningssida med enkla instruktioner för att slutföra installationen.

  Om du redan laddat ned appen via App Store eller Play Store väljer du ”Konfigurera” för att appen ska fungera.

 • Koppla samtal

  Med appen kan du välja om du vill koppla samtal bevakat eller direkt. När du har ett pågående samtal går du in i BB2 Mobilappen och väljer den person i din kontaktlista som du vill koppla samtal till. Väl inne på personen trycker du på koppla och får då välja mellan ”Direkt” eller ”Bevakad”.

 • Ringa till Wi-Fi

  Du behöver kontakta Bredband2 Support i god tid innan du vill kunna ringa via Wi-Fi. Detta för att du ska kunna få rätt regler på din användare.

  Att ta emot samtal över Wi-Fi räknas som ”BB2 Soft” i ringreglerna på användaren i växeln. För att kunna aktivera tjänsten krävs det att du har licensen Bredband2 Kombo (Mobil- och Softlicens).

  I appen kan du välja att ringa över Wi-Fi vilket gör att du kan spara mycket pengar, framförallt om du befinner dig utomlands. Aktiveringen är simpel och görs direkt i appen. Hur man gör det skiljer sig en aning beroende på om du har en iOS- eller Androidenhet.

  iPhone

  1. Öppna BB2 Mobil
  2. Svep höger för att få fram inställningar
  3. Välj ”Endast Voip” och Logga in
  4. Nu är du redo att ringa via Wi-Fi, det enda kravet är att du ringer direkt genom appen

  Android

  1. Öppna Mobilappen
  2. Svep höger för att få fram inställningar/li>
  3. Välj VoIP-läge: Endast Wi-Fi
  4. Logga in så är du igång

  Säkerställ att det fungerar genom att sätta din telefon på flygplansläge med Wi-Fi på och prova att ringa ett samtal

   

 • Hur installerar jag BB2 Soft?

  För att installera BB2 Soft, surfa in på https://soft-uc.bredband2.se/login via din webbläsare och logga in med de inloggningsuppgifter du fått. Klicka på Applikationer och ladda sedan ner BB2 Soft till Windows eller MAC.

 • Kan man se om ett samtal har ringt på växelnumret eller min egen anknytning i mobilen?

  Ja, vi kan ställa in så att samtal som kommer från växeln visar ert växelnummer eller exempelvis två siffror innan det inringande numret. Om du vill se växelnumret kommer vi att spara information om vem som har ringt i din samtalshistorik på webben. Samtalshistoriken hittar du på din användarsida.

  Kontakta din administratör på företaget eller BB2 Support för hjälp med att ställa in nummervisningen för växelnumret

 • Bra att veta innan installation av BB2 Fast & BB2 Soft

  Om din organisation har satt hårda regler i er brandvägg kan det krävas att ni öppnar för viss trafik i er brandvägg för att BB2 Soft och BB2 Fast ska fungera korrekt

  I filen nedan hittar du de trafikfall som behöver vara tillåtna i er brandvägg samt mot vilka IP-adresser ni behöver öppna för trafik.

  Ladda ner filen om Brandväggsinställningar här!

 • Varför ringer inte BB2 Soft när mobilen är avstängd?

  När någon ringer på ditt fasta telefonnummer kopplar växeln ut samtalet till BB2 Soft och din mobiltelefon samtidigt. Om din mobiltelefon är avstängd kommer samtalet gå direkt till röstbrevlådan för ditt mobilabonnemang. För växeln ser svaret från din röstbrevlåda likadant ut som om du skulle trycka på den gröna luren i din telefon och svara.

  Det här sker så pass fort att samtalet oftast inte hinner ringa i din BB2 Soft innan röstbrevlådan för din mobil svarar.

  Lösning: Vill du kunna stänga av din mobil och vara tillgänglig på BB2 Soft kan vi ändra så att det först ringer på BB2 Soft och sen på din mobil. Då hinner du svara på inkommande samtal i BB2 Soft innan din röstbrevlåda tar samtalet. Vill du ha hjälp med dessa inställningar? Kontakta BB2 Support så hjälper vi dig.

 • Varför tappar Bredband2 Soft kontakten med mitt headset?

  BB2 Soft känner konstant av om ditt headset är inkopplat i datorn. Om din dator går ner i viloläge för att du inte använder den på en stund är det vanligt att vissa USB-headset tappar kontakten med datorn i viloläget. Därför tror datorn att headsetet inte är inkopplat och BB2 Soft får inte kontakt med ditt headset.

  Lösning: Ändra dina energiinställningar på datorn.

  För Windows ändrar du inställningarna under kontrollpanelen > Energialternativ > Ändra datorinställningarna för strömsparläge > Ändra så att skärmsläckaren blir aktiv istället för strömsparläge.

  För MAC går du via ”Äpplet” > Systeminställningar > Strömsparare > Strömadapter > Se till att bocka i ”Förhindra att datorn automatiskt försätts i viloläge när skärmen är avstängd”.

  Om du vill att datorn ska vara i strömsparläge kan du lösa det genom att återansluta till ditt headset när datorn kommit igång (detta genom att dra ur och stoppa i sladden/USB-enheten till ditt headset igen).

Välj din webmail

Bli kontaktad
Vi återkommer inom kort