Vad är Artificiell Intelligens?

Publicerad: 8 okt. 2021
AI,
Artificiell intelligens

I denna artikel får du en enkel förklaring till vad artificiell intelligens är, hur det används idag och vad du bör känna till om dess framtid.

Definitionen av artificiell intelligens (AI)

Artificiell intelligens, ofta förkortat AI, kallas ibland för maskinintelligens och brukar beskriva  maskinens förmåga att likna människans intelligens. Exempelvis förmågan att kunna resonera, planera, lära sig saker och uppvisa kreativitet.

Två olika artificiella intelligenser att känna till

För att fördjupa oss lite grann i kunskapen om artificiell intelligens ska vi här dela upp begreppet i två undergrupper: Snäv AI och Stark AI.

Snäv AI är den artificiella intelligensen som används idag, den kallas snäv därför att den inte uppvisar människoliknande intelligens i alla område.

Stark AI är en hypotetisk artificiell intelligens, också kallad artificiell generell intelligens. Till skillnad från snäv AI har stark AI, teoretiskt sett, förmågan att utföra vilken intellektuell uppgift som helst.

Så används Artificiell intelligens idag

Artificiell intelligens används idag inom en rad olika områden. Bland annat bygger röststyrningen i din smartphone på AI, likadant för chattbottar på webbplatser och i appar. Har du någon gång använt dig av en digital assistent som exempelvis Siri, Alexa eller Google Assistant? Då har du använt dig av Artificiell intelligens.

Ett annat område där AI spelat en avgörande roll är inom ansiktsigenkänning. Något som används i bland annat säkerhetslösningar som biometrisk upplåsning av smartphones. Ett mer kritiserat användningsområde har varit det där polis använt sig av ansiktsigenkänning för att spåra misstänkta brottslingar. 

Särskilt utmärkande har ändå AI:s intåg varit inom bilindustrin, sjukvården, finansbranschen och tillverkningsindustrin. Självkörande bilar, personliga hälsomonitorer och automatiserade monteringsband är bara några av användningsområdena där AI visat sig effektivt.

Uppdatering 20 februari 2023 – Chat GPT från Open AI

På senare tid har chatbotten Chat GPT, från Open AI, dominerat techvärldens nyheter. Precis som nämns här ovan är det en chattbot som ger textbaserade svar på frågor, men också förfrågningar. Det innebär att du skulle kunna ge Chat GPT i uppgift att skriva ett blogginlägg som förklarar vad Artificiell intelligens är. Vilket skiljer den från många tidigare chatbottar.

Artificiell intelligens i framtiden

På grund av att AI i större grad än tidigare kan appliceras i olika industrier frågar sig allt fler om yrken som chaufför, montör och lagerarbetare kommer att skötas av människor eller robotar i framtiden. Vad tror du om framtidens artificiella intelligens? Blir vi förr eller senare alla utbytta av artificiell intelligens?

Vill du lära dig mer om allt som har med digitalisering, internet och IT-säkerhet att göra ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du fyller enkelt i din e-postadress längst upp till höger på denna sida!