USA slopar nätneutralitet

Publicerad: 15 dec. 2017
nätneutralitet,

Amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC har valt att ta bort nätneutraliteten, vilken reglerar att all trafik på internet ska behandlas lika av oss bredbandsleverantörer. Oavsett vart den ska eller vart den kommer från.

Den amerikanska regeringen vill istället ge bredbandsleverantörer kontroll över bredbandet och förmedla snabbare bredband till tjänster som de anser vara viktiga, och långsammare bredband till tjänster som de ogillar. För bredbandsleverantörerna handlar det i grund och botten om pengar, vilket innebär att de tjänsteleverantörer som betalar mer ska prioriteras i nätverken. Exempelvis kan tjänster som Netflix bli dyrare genom att bredbandsleverantörer kräver extra betalt för att du ska använda tjänsten, eller genom att sänka hastigheten till Twitter men öka den till Facebook.

Dynamiken på marknaden kan på så sätt komma att förändras. Det blir svårare för nya företag att konkurrera mot redan etablerade företag då dessa – med större sannolikhet – ges fördel hos bredbandsleverantörerna.

Beslutet kommer troligen prövas i domstol och kongressen kan även stoppa det om de vill. För närvarande är det dock icke-nätneutralitet som gäller.

Vi är för nätneutralitet

Vi på Bredband2 står för ett öppet internet som ger människor tillgång till största möjliga utbud av informationskällor och möjligheten att kommunicera fritt. Nätneutralitet är därför en förutsättning för att bygga broar och gå mot ett friare samhälle. Vi kommer från den neutrala Öppna Stadsnät-modellen som innebär att avsändaren har möjlighet att själv välja bredbandsleverantör. Därför är neutralitet på alla plan något som är självklart för oss.

Med andra ord, vi på Bredband2 är inte intresserade av vinster på bekostnad av användares frihet.

Läs mer om Bredband2 och nätneutralitet.