Tips vid köp av router

Publicerad: 18 maj 2016
3 min läsning
tips & trix, router,

Med en router kan flera enheter i hemmet vara uppkopplade mot internet samtidigt via ett trådlöst nätverk. En router har dessutom andra värdefulla funktioner såsom att säkra din internettrafik. Men det kan vara svårt att veta vilken router du ska välja. Därför har vi samlat några tips som kan vara bra att ha i åtanke vid köp av en trådlös router.

Ordlista

Innan vi går vidare förtydligar vi begrepp som kan vara bra att känna till.

Nätverksstandard

Idag finns det en mängd olika routrar att välja bland och vanligast är att nätverksstandarden skiljer dem åt. Med nätverksstandard menas att routern kan fungera snabbare. En router med den senaste nätverksstandarden är oftast den som är snabbast på marknaden. Nätverksstandarden och nätverkskortet i din dator fungerar i symbios med varandra. Du måste därför ha ett trådlöst nätverkskort i din dator som är kompatibel med din routers nätverksstandard för bästa resultat. Idag är trådlösa nätverkskort ofta inbyggda i både laptops och stationära datorer. För äldre datorer kan ett trådlöst nätverkskort behöva köpas separat.

Räckvidd

En routers räckvidd avgör hur långt routerns signal når de enheter du ansluter trådlöst. Ju starkare signal, desto snabbare kan du surfa på dina enheter. Vissa routrar har antenner som kan vinklas, men det finns även routrar med inbyggda antenner.

Datahastighet

Datahastigheten anger hur snabbt routern skickar information mellan olika anslutna enheter i det trådlösa nätverket. Hastigheten mäts i Mbps som står för Megabit per sekund, eller i Gbps (Gigabit per sekund).

Olika routrar

Ac-routrar

De flesta routrar idag följer ac-standarden 802.11ac som är en internationell standard för trådlösa nätverk. Kapaciteten ökar rejält i och med denna standard och passar dig som kommer att ha många olika enheter anslutna till det trådlösa nätverket. Det finns dock de enheter som inte stödjer 802.11ac. Men det protokollet innehåller även funktion för 802.11n som anpassar sig efter din enhet men som inte är lika kraftfull som dagens nya elektronikprylar. Då kan man ändå nyttja alla sina prylar med en bra router som har protokollet. 

N-routrar

I denna routerstandard ingår de enklaste och billigaste sortens routrar. Om du har en uppkoppling som överstiger 24 Mbit/s bör du välja en annan sorts router för att få ut så mycket som möjligt av din uppkoppling.

G-routrar

Denna standard är idag ganska föråldrad och relativt sällsynt på marknaden. Om din internetuppkoppling överstiger 10 Mbit/s bör du välja en kraftfullare router.

G+ routrar

En förbättrad version av G-routerstandarden. Klarar hastigheter upp till 24 Mbit/s.

3G/4G routrar

Det finns routrar som har en funktion för mobilt bredband. Exempelvis Inteno EG200. Det man behöver tänka på är att placera routern högt och gärna centralt i bostaden för bästa räckvidd då det går på ett mobilnät.

Läs också om 8 tips för ett snabbare WiFi

Detta bör du fundera på innan du köper en router

Vad har du för hastighet på din bredbandstjänst?

Olika routrar klarar av olika hastigheter. Det är därför viktigt att hitta en router som på bästa sätt kan hantera din bredbandstjänst så att du kan nyttja ditt trådlösa nätverk på bästa sätt.

Hur många enheter kommer att vara uppkopplade i din bostad?

Fundera över hur många enheter som kommer att vara uppkopplade samtidigt i ditt hem. Om både en stationär dator, laptop, Smart-TV, mobiler och surfplatta kommer att vara uppkopplade kan en kraftfullare router behövas. Nedan har vi tagit fram ett exempel på hur kraftfull router du kan behöva utifrån hur många enheter som kommer att vara uppkopplade.

Det finns alltid minst ett LAN-uttag i en router. Om du vid behov önskar att kunna koppla någon av dina enheter med en nätverkssladd för en snabbare och mer stabil uppkoppling kan det vara värt att fundera på om du vill ha en router som har fler än ett LAN-uttag.

Om du har en äldre dator kan det vara bra att undersöka om nätverkskortet är kompatibelt med routern du planerar att köpa. Om nätverkskortet inte stödjer nätverksstandarden kan du antingen behöva införskaffa ett nytt nätverkskort eller dator för att få ut så mycket som möjligt av ditt trådlösa nätverk.

Var kommer routern att placeras i bostaden?

Räckvidden påverkar hur snabbt du kan surfa i ditt trådlösa nätverk. Ju starkare signal, desto snabbare kan du surfa på dina enheter. Fundera därför på var du kommer att behöva placera din router i din bostad och utgå sedan efter hur kraftfull router du behöver.

Lycka till med ditt köp!

Beställ WiFi-router från Bredband2