Tips för dig som surfar utomhus

Publicerad: 5 juli 2021
tips & trix,

Tar du med dig laptopen utomhus? Då ska du känna till dessa knep och råd som håller både dig och din dator säkra i solen. Här kommer vår lista över 5 saker att tänka på när du surfar utomhus!

Solskydd för skärmen – gör det själv!

Surfar du utomhus med din laptop? Har du vridit upp ljusstyrkan till max men får ändå anstränga dig för att se vad som händer på skärmen? Då ska du spana in det här tricket! Med en enkel skokartong (Ja, den kan behöva moddas för storleken på datorn) så ordnar du ett solskydd som gör att du kan arbeta eller bara slösurfa ute i det fina vädret.

Publika WiFi ur ett säkerhetsperspektiv

Att kunna ansluta sin enhet till ett publikt WiFi utanför den egna routerns trygga räckvidd är något som många gör under sommarmånaderna. Att kunna sätta sig på ett café för att arbeta, skriva på sin roman eller bara kolla på en film på gräsplanen inom räckvidd till ett publikt WiFi kan vara oerhört skönt.

Tänk bara på att skydda dig mot avlyssning och kapning, ja du läste rätt! Anslut därför endast till säkra webbplatser med HTTPS. (Hypertext Transfer Protocol Secure.) Då hålls din kommunikation krypterad. Håll utkik efter det lilla hänglåset i webbadressfältets vänstra ände. Ännu bättre är att skaffa dig en VPN-tjänst. Nyfiken på att lära dig mer om VPN-tjänster? Lyssna på Avsnitt 24: Skaffa (kanske) en VPN-tjänst av Bli säker-podden.

Förläng din WiFi-räckvidd

För dig som vill surfa i trädgården, på balkongen eller på soldäcket kan signalstyrkan från routern bli en utmaning. Som tur är finns det lösningar även för detta! Hur ser signalstyrkan ut idag från din router? Har du funderat på om extenders skulle kunna vara något för dig? Extenders är förstärkare av det trådlösa nätverket som går att likna vid telemaster, de tar emot signaler från din router och skickar dem vidare. Ju närmre en extender du sitter desto bättre uppkoppling. Men tänk på att det trådlösa nätverket är beroende av en bra router, och att extenders bör komma som andra prioritet.

Är det kanske läge att uppgradera till en ny routertjänst? Med en router från Tilgin får du en kraftfull, säker och trådlös routertjänst som höjer kapaciteten på din trådlösa uppkoppling. Till routertjänsten!

Passa dig för överhettning av datorn

Idag finns det mängder av smarta tillbehör och tricks som kan hjälpa dig att kyla ner din dator. Att med tryckluft blåsa bort damm och smuts från fläktarna är ett exempel. Att undvika att ställa datorn på något som riskerar att täppa igen luftgångar, exempelvis kuddar eller filtar. Sitter du dessutom i solen med den är det en god idé att åtminstone låta laptopen få lite skugga. Ett annat knep kan vara att investera i sådant som en kylplatta. Den kyler ner din laptop underifrån. Blir datorn överhettad finns en risk att datorns komponenter skadas, en del datorer stänger av sig själv för att undvika ytterligare överhettning.

Överhetta inte dig själv

När solen steker och du sitter med laptopen i solen kan du ta tillfället i akt att låta den jobba lite för dig på ett annat sätt. Skaffa en USB-fläkt som du pluggar in i datorn och känn den friska brisen svalka! 

USB-fläktar och andra små gadgets till din dator hittar du enkelt genom en sökning på valfri sökmotor.

Spana in våra andra tips för hur du förbättrar ditt surfande

8 tips för ett snabbare WiFi!