Spelentusiasten: "Dagens antivirus försämrar inte spelupplevelsen"

Publicerad: 27 feb. 2019
antivirusprogram, antivirus,

Föreställningen om att antivirus försämrar datorns prestanda genomsyrar dagens attityder än idag och i synnerhet inom spelvärlden. Därför bad vi spelintresserade Robert installera säkerhetspaketet F-Secure SAFE och ge sitt utlåtande.

– De flesta som gamear idag, bland annat jag själv, sitter med 16 gig RAM-minne, vilket gör att man inte märker av antivirusprogrammet. Den enda gång som det tar av CPU-kraften, det vill säga processorn, är när man aktivt kör en antivirusskanning. Därför kan programmet alltid vara aktiverat utan att det stör. Dessutom visar min FPS (bildrutefrekvensen) samma resultat oavsett om F-Secure SAFE är aktiverat eller inte.

F-Secure SAFE kammade nyligen hem en delad förstaplats i kategorin "Best Protection" för Windows. Detta efter att det tyska testinstitutet AV-TEST granskat arton säkerhetsprogram. Förutom att F-Secure SAFE ger ett ypperligt skydd innehåller det extrafunktioner som Microsoft Defender och andra gratisversioner inte gör.

– Med en betalversion får man oftast mer än bara ett antivirusprogram. F-Secure SAFE innehåller bland annat nätverksskydd, föräldrakontroll och surf- och bankskydd, säger Robert.

"Det passar alla användare"

Användarvänligheten och gränssnittet kan variera beroende på vilket antivirusprogram man använder sig av.

– Jag tycker programmet F-Secure SAFE är enkelt att navigera i. Det passar verkligen alla användare. Det finns även möjlighet att ställa in hur djupgående virusskanningen ska gå. Om den ska söka igenom alla systemfiler eller inte. Tips är att schemalägga regelbundna automatiska virusskanningar under natten.

Det finns fördelar med att ha antivirusprogrammet konstant aktiverat, vilket är något som Robert rekommenderar.

– Det är lätt att man klickar för snabbt på saker och ting som man inte bör klicka på. Eller att man råkar ladda ner något som innehåller skadlig kod. Därför ska man alltid ha antivirusprogrammet aktiverat.

"Man sätter sig i en falsk säkerhet"

Med dagens antivirusprogram får man ett bra grundläggande skyddsnät för de gånger som man själv misslyckas med att stoppa angrepp. Samtidigt gäller det att underhålla antivirusprogrammet och uppdatera vid behov.

– Man kan lätt sätta sig i en falsk säkerhet. Trots att man har ett antivirusprogram kan man fortfarande få datorn skadad. Problemet är att de som skapar virus ligger ett steg före. Därför bör man uppdatera antivirusprogrammet så fort det finns en ny uppdatering.

F-Secure SAFE – ris eller ros?

F-Secure SAFE är bra. Det är som sagt användarvänligt och man märker inte av dess existens. Det är även ett bevis på att säkerhet inte behöva kosta så mycket. Så ja, jag kan faktiskt rekommendera det.

Läs också

Detta bör du tänka på när du väljer antivirusprogram

Säkerhetspaketet F-Secure SAFE

AV-TEST Awards: This is the Elite Class of IT Security 2018