Så utvecklades internet – en tidsresa i miniformat

Publicerad: 21 okt. 2021
Internethistoria,
En tidsresa i skapande av internet

Har du koll på internets födelse och vägen dit? I denna artikel tar vi dig med på en resa i tiden, från de första stapplande digitala stegen mot det internet som vi använder idag.

Idén om internet

1963 formuleras för första gången idén om internet. Det är på ARPA (Advanced Research Projects Agency) i USA som datorforskaren JCR Licklider föreslår ett ”intergalaktiskt nätverk” där datorer över hela världen kan prata med varandra, decentraliserat.

Världens första meddelande

1969 sker ett viktigt genombrott. Då skickas nämligen världens första meddelande från en dator till en annan. Nätverket som används för att skicka meddelandet kallas för Arpanet och är skapat av ARPA. 

En svensk förbättring

1972 blir en svensk involverad i internets skapelse. Det är den då 27-årige Torsten Cegrell som arbetar med att utveckla systemet TIDAS (Totalintegrerat datasystem). Under arbetet med TIDAS stöter han dock på problem med routingmekanismen. Lösningen han tar fram kallar han för split horizon vilket tillät bygget av en stabilare routingmekanism. Då TIDAS var inspirerat av Arpanets paketförmedling kunde Cegrells lösning även implementeras i Arpanet.

Ett internationellt nät

1973 har fortfarande ingen dator kopplat upp sig mot Arpanet utanför USA. Men den 15 juni förändras detta då en dator i Norge via en satelitanslutning kopplar upp sig på Arpanet. Detta innebär att Arpanet blir ett internationellt nät – ett internet (Men inte för civila)!

De avgörande protokollen

1974 presenteras den teknik som gör internet till internet. Det är uppfinningen av protokollen TCP (Transmission Control) / IP (Internet Protocol), som tillhandahåller en ny teknik för hur information kan skickas mellan enheter i olika nätverk. Framgången med de nya protokollen var ett faktum och används än idag för att skicka data mellan datorer och nätverk.

Internet som vi känner det skapas

1983 tar Arpanet steget över till att börja använda TCP/IP som standard. I samma veva får den amerikanska militären ett eget nätverk, då överlåts Arpanet till det civila och internet som vi känner det skapas.

Sverige kopplar upp sig

1984, året efter det att Arpanet blivit civilt, skapar svensken Ulf Bilting Sveriges första uppkoppling till internet. Han gör det på Chalmers stordator genom att sätta upp det första svenska IP-nätet.

Utvecklingen av internet 

Denna kortfattade historiebeskrivning av internets skapelse har nu kommit till sitt slut. Med det sagt vill vi vara tydliga med att det finns mängder av saker vi inte haft utrymme att berätta i denna artikel. Att beskriva alla delar, uppfinningar och protokoll som utgjort grunden och utvecklingen av internet skulle kräva en hel rad artiklar på bara det ämnet. Därför har vi sammanfattat några av de mest avgörande milstolparna.

Är du nyfiken på att läsa mer om internets historia och personer som spelat en viktig roll för dess utveckling? Då ska du ta del av vår artikel som handlar om tre techkvinnor som förändrat sättet vi surfar på

Du kan också besöka Internetstiftelsens Internetmuseum där det finns massor av intressant läsning.