Så söker du på internet – en guide!

Publicerad: 28 sep. 2021
tips & trix,
Så söker du på nätet

En gul blomma som växer i väggrenen, en sångtext du hörde på radion, ett recept på råraka och skinkfräs? Ja, anledningar till att lära sig söka på internet är många. I denna guide ska vi visa dig hur du på ett enkelt sätt lär dig söka och finna på nätet.

Vet du redan hur sökmotorer på nätet ska användas? Dela då denna guide med en släkting eller vän som behöver lära sig detta.

Så gör du, steg för steg!

Det första du behöver är en webbläsare, och eftersom du just nu läser denna guide så får vi anta att du för stunden har tillgång till en sådan. Om du inte vet vad en webbläsare är kan vi kort förklara det som ett fönster ut mot internet. Webbläsaren känns igen på sitt adressfält längst upp på skärmen.

Nu gäller det att ta sig till en sökmotor. Det finns ett par att välja mellan, prova Google, Duckduckgo eller kanske Yahoo. Du kan klicka på de blåmarkerade orden här för att komma till din sökmotor.

Väl framme på sökmotorn möts du av en sökruta. Sökrutan är nästan alltid centrerad till mitten av skärmen och känns lätt igen på sitt utmärkande förstoringsglas. I bildexemplen nedan har vi använt oss av Googles sökmotor.

På bilden syns Googles sökmotor.

Nu när du hittat en lämplig sökmotor är det dags att ställa frågan du vill få svar på. Du skriver helt enkelt in din fråga i sökrutan genom att klicka i rutan med muspekaren och använda dig av tangenterna.

På bilden syns en sökmotor. I sökrutan på sökmotorn står ordet skinkfräs.

Och kom ihåg, Google är inte Jeopardy, svaret måste inte ställas som en fråga! Och det går bra att använda sig av lösryckta fraser och ord, men förbered dig då på att kanske behöva leta lite grann bland sökresultaten. I detta fall ville jag, som skriver denna guide, veta vad som helst om skinkfräs. När du skrivit in din sökfras i rutan trycker du på tangenten med ordet “Enter” på. 

På bilden syns sökresultaten av en Google-sökning på skinkfräs.

Se så många sökresultat som dök upp. 3390 stycken! Om skinkfräs! För nu musen över det resultat du tycker besvarar din fråga eller fundering bäst och klicka på vänster musknapp. Du har nu genomfört en sökning på internet. Ge dig själv en varm applåd!

Dela nu detta inlägg med någon annan som behöver lära sig söka på internet!

Läs vidare

Tänk på detta om du ska sälja din smartphone eller dator