Så gör du för att avsluta tidigare bredband på din adress

Publicerad: 1 mars 2023
bredbandshjälp,

Har du flyttat in i en bostad där det redan finns ett aktivt bredband som hindrar dig från att skaffa nytt?  I denna guide får du reda på hur du ska gå till väga. 

Blockeras din beställning av bredband på grund av annan aktiv leverantör? 

Har du beställt bredband men fått svar från din nya leverantör att tjänsten inte kan kopplas på förrän det gamla bredbandet på adressen är avslutat?  

Då är det troligen något av följande problem: 

  • Den som bodde på din adress före dig har inte sagt upp sitt bredband än. 

  • Om du precis bytt från en internetleverantör till en annan, så har din gamla leverantör inte avaktiverat sitt bredband än. 

Om det är din gamla leverantör (och bredband) som blockerar porten räcker det att du skriver ett mejl till deras kundservice och ber om ett avslutsdatum som passar med din nya leverantörs (exempelvis Bredband2) leveransdatum av bredbandet. Annars följer du stegen nedan. 

Har tidigare boende glömt att säga upp sitt bredband? 

Om du efter att du beställt bredbandfår till svar att aktiveringen misslyckats på grund av att det redan finns ett aktivt bredband på adressen från tidigare boende, är den snabbaste möjliga lösningen att du kontaktar personen vars bredband finns kvar på adressen och ber denna avsluta bredbandet.  

För dig i hyresrätt 

Om du inte kan få kontakt med personen vars bredband det är som blockerar porten bör du kontakta din hyresvärd. Berätta att du inte kan aktivera bredbandet på grund av tidigare boende, och att detta måste lösas. Hänvisa till hyreskontraktet om det nämner tillgängligt bredband och att bristen på internet orsakar besvär. 

För dig i bostadsrätt 

Har du köpt en bostad där det fortfarande finns ett aktivt bredband som blockerar leveransen av din nya tjänst kan du, om du inte har säljarens kontaktuppgifter, prova att kontakta mäklaren och be denna framföra budskapet om att bredbandet på adressen måste avslutas. 

Vilken internetleverantör finns på din adress?

Kunde du inte få tag i personen vars bredband finns på adressen, eller få hjälp av hyresvärd eller mäklare bör du kontakta internetleverantören vars bredband blockerar din nya tjänst. Så här tar du reda på vilken leverantör du ska kontakta: 

  1. Anslut dig till internet via sladd till routern eller till tillgängligt WiFi.  

  2. Se till att du inte har i gång en VPN-tjänst som kan störa testet. 

  3. Gå till https://www.bredbandsval.se/speedtest och klicka på “GÅ” 

  4. Under testet kommer du att se namnet på leverantören vars bredband du testar hastigheten på. 

När du vet vilken leverantör som har ett aktivt bredband på adressen skickar du ett mejl till leverantörens kundservice. Skriv att du vill säga upp aktivt bredband på adressen “Exempeladressen 24, Exempelort, postnummer 123 123”. Be om att avslutet ska ske på dagen för ditt önskade leveransdatum från din nya leverantör, exempelvis Bredband2. 

Hoppas att detta hjälpte dig på vägen mot ditt nya bredband! 

Vidareläsning

Så byter du mobilabonnemang och mobiloperatör