Så byter du mobiloperatör och mobilabonnemang

Publicerad: 1 mars 2023
mobiltelefon, tips och tricks,

I denna artikel får du svar på hur du byter mobilabonnemang och mobiloperatör, vad du bör tänka på inför bytet och hur du kan ta reda på vilket mobilabonnemang som passar dig bäst.

Funderar du på att byta till ett annat mobilabonnemang? Kanske rent av byta mobiloperatör? Vi förstår att det kan kännas som en krånglig process att byta till en annan mobiloperatör men det behöver det inte vara.

I denna artikel förklarar vi vad du bör tänka på och hur du går till väga för att på ett enkelt och smidigt sätt byta mobilabonnemang – så att du kan njuta av riktigt bra täckning och precis den surfmängd du behöver.

Varför ska du byta till en annan mobiloperatör?

Det kan finnas flera anledningar till att vilja byta mobiloperatör. Bland de vanligaste anledningarna kommer sådant som bristande täckning, höga priser och lång telefonkö till kundservicen. Men det finns också andra skäl som kan påverka beslutet om att byta ut sin mobiloperatör mot en annan – smidigheten i att samla tjänster (som bredband, mobilabonnemang, streaming och IT-säkerhet) hos en och samma leverantör eller mobiloperatör.

Bredband2 är ett exempel på en sådan leverantör, och kallas därför ofta för helhetsleverantör då vi erbjuder en hel del olika tjänster för en smidigare digital vardag.

Fördelen med att kunna samla sina tjänster på en plats är att det ger en smidigare överblick över kostnader, prisändringar, administration för abonnemangsändringar och betalningsinformation. För att inte tala om möjligheten till olika lojalitetsrabatter för kunder.

Vad ska du tänka på vid bytet?

  • Se över din bindningstid. Finns det bindningstid kvar på ditt nuvarande abonnemang? Då kan du behöva vänta tills den tagit slut för att slippa betala en avgift för att bryta bindningstiden.

  • Gör bytet, eller be din nya mobiloperatör att genomföra bytet, först när ditt gamla mobilabonnemang avslutats för att undvika dubbla avgifter.

  • Undvik avbrott i tjänsten genom att be din nya operatör aktivera ditt nya mobilabonnemang i samband med avslutet av ditt gamla. På så sätt slipper du stå utan mobilabonnemang.

  • Innebär bytet någon extra avgift? Oftast görs bytet utan kostnad, men det kan tillkomma kostnader för att ta med ditt mobilnummer i flytten. Bredband2 tar inte ut någon extra avgift.

Välj rätt abonnemang vid byte av mobiloperatör

Att välja mobilabonnemang utifrån sitt eget behov är så klart bäst, men vet du hur ditt behov ser ut? Några frågor som kan hjälpa dig på vägen är:

  • Vad använder du mobilen mest till, är det att ringa och SMS:a eller för att surfa och streama?

  • Hur mycket data (surf) använder du på ett ungefär i månaden?

  • Är det någon bindningstid på abonnemanget, och vad innebär det för dig?

  • Finns det en startavgift du behöver betala för det nya mobilabonnemanget?

På vår sida för mobilabonnemang kan du se exempel på vilka abonnemang som passar för olika typer av mobilanvändande. Smidigt va? Spana in vårt utbud av mobilabonnemang

Så gör du för att byta till en annan mobiloperatör

Nu när du har fått lite mer kött på benen inför ditt byte är det dags att ta steget att faktiskt byta mobiloperatör och abonnemang. Detta kan göras på framför allt två olika sätt:

Låt mobiloperatören genomföra bytet åt dig

Låt oss ta Bredband2 som ett exempel. När du vill byta till Bredband2 behöver du bara använda dig av beställningssidan på vår webbplats eller kontakta oss och be oss göra bytet åt dig. Vi sköter uppsägningen av ditt gamla abonnemang och ser till att bytet sker utan att du ens märker övergången. Själva bytet medför inte någon extra kostnad och det är gratis att behålla eller välja nytt telefonnummer.

Genomför bytet på egen hand

Ett annat sätt är att själv ta kontakt med din gamla operatör, säga upp ditt avtal och be om närmsta datum då abonnemanget kan avaktiveras. Sedan tar du kontakt med din nya mobiloperatör och ber dem aktivera ditt nya abonnemang i samband med avslutsdatumet från din förra operatör. Vill du inte argumentera för varför du vill byta kan det vara smidigare att be din nya operatör göra det åt dig, om den nya operatören erbjuder den möjligheten.

Lycka till med ditt nya abonnemang!

Läs mer om mobiltelefoni

Så hittar du din borttappade Iphone eller Android-telefon

3 smarta hacks för din smartphone