Netikett – vett och etikett på nätet

Publicerad: 28 nov. 2018
näthyfs, vett och etikett,

Att vara i vuxen ålder verkar inte hindra någon från att uttrycka sig rasistiskt, sexistiskt eller hatiskt. Precis som det finns sociala regler att förhålla sig till i det verkliga livet finns det även på nätet. Nätmobbning är ett växande problem och det är något som bör tas på allvar. Och du som vuxen har en möjlighet att påverka det digitala landskapet till det bättre.

Även små grytor har öron. Tänk på hur du själv beter dig, skriver och kommunicerar på nätet. Barn tar gärna efter vuxnas beteende så ta chansen och bli en förebild. Så hur ska du bete dig i en digital kontext? Vi hjälper dig!

  1. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

  2. Respektera andra.

  3. Publicera inte kommentarer som kan uppfattas som kränkande. Du vet inte vilket bagage personen som läser kommentaren bär med sig.

  4. Ansvaret är ditt och ingen annans. Även om du ångrar dig och raderar det du har publicerat kan det bevaras och användas emot dig. Tänk alltid efter två, tre gånger innan du publicerar.

  5. Läs först, debattera sedan.

  6. Kom ihåg att du inte är ensam på nätet. Allt du skriver och publicerar kan ses av andra.

  7. Undvik att skriva med versaler. Det kan lätt uppfattas som att du är arg.

  8. Stötande, kränkande och hotande material kan klassas som förtal, ofredande eller olaga hot. Detta gäller även på nätet.

  9. Var källkritisk och sprid inte vidare falsk information.

  10. Är du en exemplarisk förebild? Fortsätt med det!

Läs också

Sociala plattformar du som förälder bör ha koll på

Barns säkerhet på nätet