Guide inför ditt kundtjänstsamtal

Publicerad: 19 juli 2018
bredbandshjälp, tips och tricks,

Att felsöka på egen hand är svårt när man inte vet var felen kan uppstå. Men med några enkla steg kan du faktiskt som regel själv hitta problemet, och ofta rentav avhjälpa det utan att ens behöva ringa kundtjänst. Ingen gillar telefonköer. Ju fler som är förberedda inför sitt samtal desto kortare blir kötiden för alla.

Har du besvär med ditt bredband?

Innan du kontaktar oss rekommenderar vi att du går igenom nedanstående punkter:

  1. Starta om din router. Funkar det bättre?

  2. Om nej, koppla bort din router och koppla din dator med nätverkskabel direkt till fiberuttaget. Funkar det bättre nu?

  3. Om ja, rekommenderar vi att du tar kontakt med din routersupport. Ofta erbjuds detta av routertillverkaren. Har du en router från oss? Se routerguide.

  4. Upplever du ingen förbättring med datorn direktkopplad till fiberuttaget? Låt datorn stå direktkopplad och gå till nästa steg som du har problem med.

Problem med uppkopplingen

Om internet inte fungerar direktkopplat rekommenderar vi att du tar kontakt med vår kundtjänst. För att underlätta felsökningsprocessen finns det en guide nedan.

Står det att nätverkskabeln inte är ansluten? Prova i så fall med en annan kabel och om möjligheten finns, en annan dator. Funkar det fortfarande inte bör du kontakta vår kundtjänst.

Problem med hastigheten

Gör en hastighetsmätning via Bredbandskollen. Din tjänst ska mäta minst 65 % av utlovad hastighet. Om du har en tjänst som är över 100 Mbit/s bör du kontrollera att dator, nätverkskabel och router klarar högre hastigheter än 100 Mbit/s. Om du inte kommer upp i utlovad hastighet trots detta rekommenderar vi att du kontaktar vår kundtjänst.

Problem med att uppkopplingen bryts

Prova gärna med en annan nätverkskabel. Fortsätter uppkopplingen att brytas direktkopplat rekommenderar vi att du mäter hur ofta det sker och hur långa avbrotten är. Denna information kommer hjälpa oss i vår felsökning att identifiera problemet. Kontakta vår kundtjänst när du har denna information.

Behöver du ringa in?

Var hemma och fortsätt ha datorn direktkopplad till fibern. Vår kundtjänst kommer behöva din dators MAC-adress, IP-Adress och ett eventuellt uttags/MAC-ID på fibern.

Kolla även hur lamporna lyser om du har en fiberlåda på väggen. Om du är osäker på hur man tar fram dessa uppgifter hjälper vi dig gärna. Ha i åtanke att din dator behöver stå direktkopplad till fiberuttaget under kontorstider så att vi kan felsöka din tjänst ordentligt.

Fler frågor och svar om bredband.

Har du funderingar kring din faktura?

Om du inte har fått din faktura kan du hitta den när du loggar in på mina sidor.

Har du blivit debiterad ett större belopp än förväntat med din första faktura? Kontrollera fakturaperioden och ha i åtanke att vi debiterar i förskott för alla våra tjänster förutom telefoni. Om det är din första e-faktura eller autogirodragning och beloppet är större beror det på att vi fakturerar kvartalsvis.

Behöver du ringa in? Tänk på att ha tillgång till fakturaspecifikationen som dina frågor avser.

Fler frågor och svar om faktura.

Så ser din faktura ut.

Undrar du något om våra övriga tjänster?

E-post

Vid problem med en e-postadress som du har från oss ska du alltid kontrollera om felet kvarstår genom att logga in på vår webbmail. Fungerar mailen som den ska när du loggar in där men inte i en eventuell e-postklient – som exempelvis Thunderbird och Outlook – rekommenderar vi att du kontrollerar så att mailservrar och portar är korrekt ifyllda i din klient. Dessvärre har vi inte möjlighet att ge support vid problem med en klient eftersom vi inte kan felsöka den från vårt håll.

Kvarstår problemen däremot i din webbmail vill vi att du befinner dig på plats hemma vid din dator när du ringer vår support. Vi kommer nämligen behöva veta vilken IP-adress du har.

Antivirus

Om du har problem med ditt antivirus rekommenderar vi att du tar kontakt med F-Secure Sveriges support på nummer 08 446 812 53 måndag till fredag 08:00-18:00.

Fler frågor och svar om övrigt.

Vår routerguide

Har du glömt lösenordet kan du alltid göra en fabriksåterställning av routern genom att hålla inne den nedsänkta knappen på baksidan märkt "Reset" med en penna eller annat spetsigt föremål tills routerns lampor börjar blinka. Vänta därefter ungefär två minuter tills den startar och då kan du med hjälp av lösenordet på baksidan få åtkomst till den.

Om du har problem med att internet inte fungerar, uppkopplingen bryts eller att hastigheten är för långsam rekommenderar vi att du startar om din router.

Ha i åtanke att hastigheten på routern kan vara beroende av hur långt från routern du gör en hastighetsmätning och vilken enhet du mäter med.

Fortsätter problemen rekommenderar vi dig att ringa vår kundtjänst hemifrån. Detta för att vi ska få korrekt information (som MAC-ID på routerns baksida och hur lamporna lyser) i samband med felsökningen.

Fler frågor och svar om vår routertjänst.