Creepypastan – internets egen spökhistoria

Publicerad: 22 okt. 2021
2021, creepypasta,
foto på utspilld spaghetti i en diskho.

Vet du vad en creepypasta är för något? Inte det. Då ska vi förklara detta kusliga internetfenomen för dig. Vågar du läsa ända till slutet av artikeln?

Spökhistoria eller creepypasta

Klassiska spökhistorier har som många andra berättelseformer en muntlig tradition och sprids främst från mun till öra. Person till person. En creepypasta är också en slags spökhistoria, skräckberättelse, eller urban legend med skräcktema. Det som utmärker creepypastan och skiljer den från de klassiska spökhistorierna är att den sprids på Internet. 

Creepypastor är ofta användargenererade berättelser med paranormala teman avsedda att skrämma läsaren. De kan handla om allt från mord till psykoser, andevärlden eller hemsökta tv-program, webbplatser och datorspel.

Namnet creepypasta kommer från en sammansättning av creepy (kuslig) och copypasta (att kopiera och klistra in textblock, ofta på olika forum). 

Creepypastans historia

Creepypastans tidigaste ursprung är okänt. En del hävdar att de så kallade kedjebrevsmejlen var tidiga creepypastor, du vet de som slutade med: “Om du inte skickar detta vidare till 10 vänner kommer du väckas av att spökflickan Carmen Winstead står vid din säng varje natt klockan 04.00.” 

Andra menar att den första creepypastan var “Ted the caver” en berättelse om en grottklättrare skriven i första person av Ted själv och publicerad på webbplatshotellet Angelfire 2001. Vågar du läsa creepypastan om Ted the caver?

Den vanligaste formen av creepypasta är nedskrivna berättelser som delas via bloggar, forum och sociala medier. En stor källa till creepypastor är Reddits Nosleep-forum. Där delar användarna själva med sig av läskiga saker som hänt dem eller andra i deras närhet. Nåja, de försöker iallafall få oss att tro att så är fallet.

Creepypasta i ljudform

Idag finns det också flertalet podcasts som återberättar creepypastor i muntlig form. Jack Werners Creepypodden är ett exempel på en svensk podcast. Ett annat exempel är den kanadensiska podcasten No Sleep Podcast av David Cummings.

Det är inte ovanligt att creepypastor, som ju delas på internet, också har ett tema som snuddar vid det digitala och utspelar sig på internet. Ett exempel är The blind maiden, som beskriver en hemsida du antagligen ska hålla dig borta från. Se själv om du vågar.

Läs vidare om du vågar

Apropå de mystiska och skrämmande delarna av internet. Du har väl inte missat vår artikel om The deep web och darknet?