Avsnitt 226: Rörd och skakad

Dagens telefoni­system är trasigt. På grund av mobil­operatörernas oförmåga att ta itu med gamla kvarlevor kan bedragare skicka SMS som påstår sig komma från banken. Bedragare kan också ringa från det lokala bankkontorets telefonnummer (så kallad ”spoofing”).

I november presenterade mobil­operatörerna och PTS varsin åtgärd för att begränsa problemen.

Mobil­operatörerna lanserade ett nytt kortnummer för rapportering av misstänkta SMS. SMS som vidarebefordras till kortnummer 7726 går till alla mobil­operatörers bedrägeri­bekämpnings­avdelningar på samma gång. Detta löser självfallet inte problemet med att bedragare skickar SMS i falska namn, men det kan åtminstone begränsa spridningen.

PTS lanserade en ny vägledning för hur telefon­operatörer kan (inte ska) hantera situationer då någon ringer från utlandet med ett telefon­nummer som börjar på +46. Idag spoofar internationella bedragare ofta svenska nummer för att öka sannolikheten att svenska offer svarar. PTS uppmanar telefon­operatörerna att sätta stopp för detta. Vägledningen kan omvandlas till bindande föreskrifter redan nästa år.

Med STIR/SHAKEN på plats kan mobil­operatörerna se ifall samtal kommer från de påstådda telefonnumren och stoppa falska samtal innan de kopplas fram till abonnenterna. Sedan släppet av IOS 13 och Android 11 kan verifierade samtal till och med indikeras med en verifierings­symbol på samtals­skärmen, så att den som blir uppringd vet att uppringar­numret är äkta.

Kapitel i avsnittet

00.00 Inledning
02.12 Veckans facepalms
06.24 Noyb anmäler Meta
10.01 Google Drive tappar bort filer
17.46 Skydd mot spoofing med STIR/SHAKEN

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns även hos Nikka Systems som podden produceras tillsammans med.