5 fördelar med att annonsera på Facebook!

Publicerad: 6 feb. 2017
Facebook, sociala medier,

Det finns all anledning att annonsera på Facebook som företag idag om du vill nå ut till en bred målgrupp. Närmare 70% av svenskarna finns på Facebook och spenderar i genomsnitt 6,5 h på Facebook i veckan enligt Svenska Internetstiftelsens (IIS) senaste undersökning. 50% av svenskarna är på Facebook dagligen och 70% någon gång. Det finns många fördelar med att annonsera på Facebook, vi har listat några av de bästa!

1. Annonsera mot otroligt specifik målgrupp
Facebooks målgruppssegmentering låter dig annonsera detaljerat baserat på demografi, intressen och geografisk plats. Detta gör att det är lätt att nå ut till en väldigt exakt målgrupp. Du kan också välja att annonsera mot användare av specifika enheter som Iphone, Android eller surfplatta. Detta gör Facebook till en annonseringsplattform med unika funktioner som du enkelt kan dra fördel av.

Genom att skapa en lookalike-målgrupp når du snabbt och smidigt ut till nya potentiella kunder baserat på din nuvarande målgrupp. På så sätt behöver du själv inte "lista ut" vilka dessa är utan detta löser Facebook snabbt åt dig.

Du kan också annonsera mot specifika e-postadresser! Exempelvis mot dina nya kunder eller potentiella kunder som du har e-postadresser till. Detta kan till exempel vara personer som har medverkat i en tävling, ett event, en kurs eller liknande som ditt företag har arrangerat där de medverkande har lämnat ut sin e-postadress. Här kan du dra fördel av att kunna annonsera till samma målgrupp både via e-post och på Facebook. Ju fler gånger din målgrupp blir exponerade för ditt varumärke i olika kanaler, desto mer övertygade blir de och det är större chans att de väljer just er om ni syns i fler kanaler.

2. Stor social spridning - gratis
Du betalar aldrig för sociala handlingar som delningar, kommentarer, gilla-markeringar och interaktioner i dina Facebookannonser. Den enda gången du betalar för gilla-markeringar är om du väljer att optimera din annons för “gilla-markeringar”. Då betalar du endast per gilla-markering, oavsett hur mycket din annons visas. Detta innebär att om du inte får några gilla-markeringar, så har du inte spenderat något. Det här kan vara en bra annonstyp att starta med om du är ny på Facebook och precis har startat upp din Facebook-sida. Du kan alltid sätta ett maxbelopp på dina annonser så att du aldrig behöver betala mer än du har planerat för.

3. Facebook optimerar dina annonser effektivt utefter din målsättning
Facebook erbjuder ett brett utbud av olika annonstyper att välja mellan när du skapar din kampanj baserat på målsättning. Facebook har tre huvudkategorier att välja mellan: 1. Medvetenhet 2. Övervägande 3. Konvertering. Detta underlättar för företag att välja rätt annonsformat för rätt målsättning och kan därmed öka chansen till att skapa en lyckad kampanj! Facebook optimerar därefter annonserna utefter din specifika målsättning. Låt säga att du väljer "länkklick" som målsättning, så letar Facebookalgoritmen efter personer i din målgrupp som tidigare har visat tendens till att klicka på andra annonser och visar din annons för dem.

Om du precis har skaffat Facebook eller precis börjat annonsera så är första steget att skapa medvetenhet om ditt varumärke och dina tjänster eller produkter. Därför har Facebook skapat en målsättning som heter "medvetenhet" som du då kan välja. Om din målgrupp redan väl känner till varumärket och vad det erbjuder så är annonser med målsättningen “övervägande” troligtvis mer givande för att få kunderna att interagera med dig samt överväga att köpa från dig. När din målgrupp är redo att genomföra ett köp kan du använda annonser med målsättningen “konvertering”.

Dessutom erbjuder Facebook en mängd olika kreativa sätt att utforma din annons på. Välj mellan karusell, bildspel, video, canvas eller en vanlig traditionell bild. Låt kreativiteten flöda och var inte rädd för att testa dig fram!

4. Välj om du vill betala per klick eller per visning
Du kan välja om du vill betala per tusen visningar (cpm) eller per klick (cpc). Att betala per visning är ett bra alternativ om ditt mål är att annonsen ska få stor spridning och att så många som möjligt ska se den. Då betalar du ingenting för klick. Om du istället vill att de som ser din annons ska klicka på den för att komma till en specifik kampanj eller produkt så är det ett bättre alternativ att betala per klick. På så sätt behöver du inte behöva betala för att visa din annons visas för tusentals människor som mest sannolikt inte kommer att klicka eller köpa.

5. Spåra trafik till din hemsida med Facebook-pixeln
Med Facebooks spårnings-pixel kan du spåra och få unik statistik på trafiken och mellan Facebook och din hemsida och genom det skapa effektiva annonser för exempelvis remarketing. Du kan välja att annonsera för tilläggstjänster eller tillbehör mot personer som nyligen har gjort ett köp på din sida eller rikta annonser mot personer som har besökt din sida utan att genomföra ett köp. Du kan också spåra antalet konverteringar på din sida som kommit från Facebook. Facebook-pixeln är ett effektivt sätt att mäta vad dina annonser verkligen genererar!

Det här var några av fördelarna som vi på Bredband2 ser med att annonsera på Facebook. Vi hoppas att det här inlägget ska kunna hjälpa dig i ditt arbete med digital annonsering framöver. I nästa inlägg kommer vi att titta närmare på annonsering på Instagram. Lycka till med annonseringen!