8 tips för att skapa säkra lösenord

Publicerat: 24 oktober, 2018
Kategori:
Uppskattad lästid: 2 minuter
Så skapar du säkra lösenord

Medvetenheten kring komplexa lösenord är hög. Trots det är det få som använder sig av det och istället skapar korta och enkla lösenord. Men hur bör du tänka när du ska skapa ett säkert lösenord?

Slumpa ditt lösenord

Ditt lösenord bör innehålla minst tolv tecken och skrivas i en slumpmässig följd. Om du hellre föredrar fraser kan du använda dig av en lösenordsfras med minst arton tecken och olika ord. Den långa meningen stärker nämligen lösenordet. Lösenordsfrasen bör dock innehålla minst ett ord som inte existerar i ordboken.

Sopa igen spåren

Undvik att använda ord, tecken och årtal som på något sätt har en koppling till dig. Exempelvis din katts namn, bilens registreringsskylt eller ditt personnummer.

Lösenord du bör undvika

Tänk udda

Består ditt lösenord av något av orden i ovanstående bild? Då är det hög tid att byta. Orden är nämligen exempel på några av de vanligaste lösenorden i Sverige. Du bör inte använda vanliga ord som “kungen”, “volvo” och “mamma”. Inte heller tecken i en följ på tangentbordet som “qwerty” och “123456”.

Använd tvåfaktorsautentisering

Om det finns tvåfaktorsautentisering vid inloggning bör du använda det. Det kan exempelvis vara i form av att först ange användarnamn och lösenord, sedan skickas ett SMS till din telefon med en extra kod.

Byt lösenord då och då

Om du vet att någon känner till ditt lösenord eller om du har haft det länge bör du byta ut det. Detta gäller även vid minsta tveksamhet om att det har hamnat på avvägar.

Variera mera

Du bör inte använda samma lösenord på flera ställen. Ett tips är att anpassa en lösenordsfras baserad på sajtens namn. Exempelvis Instagram. Ta den nästsista, sista och första bokstaven och bilda till ett ord. I det här fallet blir det ”ami”. Lägg sedan till det i början av ditt standardlösenord.

Delningskulturen slutar här

Delningskulturen är en stor del av vårt liv och i synnerhet på sociala medier. Men det finns en sak som du inte bör dela med någon – lösenord. Exempelvis bör du aldrig skriva ner dina lösenord på papper. Låt inte heller webbläsares inbyggda lösenordshanterare lagra dina lösenord.

Använd en lösenordshanterare

Att memorera sina lösenord är inte det lättaste. Därför kan en lösenordshanterare (som inte är inbyggd i webbläsaren) vara bra att ha nära till hands. Med hjälp av en programvara/tjänst, förslagsvis LastPass eller True Key, kan du skapa och lagra komplicerade och unika lösenord.

Läs också

5 tips för att undvika ransomware

Detta bör du tänka på när du väljer antivirusprogram

Så skyddar du dig mot bankbedrägerier

Dela med dina vänner

Välj din webmail