8 tips för att skapa säkra lösenord

Medvetenheten kring starka lösenord är hög. Trots det är det få som använder sig av det och istället skapar korta och enkla lösenord. Men hur bör du tänka när du ska skapa ett säkert lösenord?

Slumpa ditt lösenord

Ditt lösenord bör innehålla minst tolv tecken och skrivas i en slumpmässig följd. Om du hellre föredrar fraser kan du använda dig av en lösenordsfras bestående av olika ord. Den långa meningen stärker nämligen lösenordet.

Sopa igen spåren

Undvik att använda ord, tecken och årtal som på något sätt har en koppling till dig, exempelvis din katts namn, din bils registreringsskylt eller ditt personnummer.

Tänk udda

Består ditt lösenord av något av orden i det här blogginlägget? Då är det hög tid att byta. Orden är nämligen exempel på några av de vanligaste lösenorden i Sverige. Du bör inte använda vanliga ord som "kungen", "volvo" eller "mamma". Du bör heller inte använda tecken i en följd på tangentbordet som "qwerty" och "123456".

Använd tvåfaktorsautentisering

Om det finns möjlighet att använda tvåfaktorsautentisering vid inloggningar bör du göra det. Då krävs det nämligen både rätt lösenord och en tidsbegränsad engångskod för att logga in. Engångskoden genereras vanligtvis av en app på din mobil.

Byt lösenord

Om du vet att någon känner till ditt lösenord eller tror att det kan ha hamnat på avvägar ska du byta lösenord. Men gör det inte till en vana att byta ut lösenordet. Då ökar nämligen risken för att du väljer enkla och korta lösenord för att kunna komma ihåg det. Vilket i sig ger ett sämre skydd.

Variera mera

Vad händer om du använder samma lösenord till alla dina konton och det lösenordet läcker ut? Exakt, inte bra! Du bör därför inte använda samma lösenord på flera ställen. Men att komma ihåg flera olika lösenord är ju svårt, tänker kanske du. Ja, därför bör du använda en lösenordshanterare som kommer ihåg lösenorden åt dig.

Delningskulturen slutar här

Delningskulturen är en stor del av vårt liv och i synnerhet på sociala medier. Men det finns en sak som du inte bör dela med någon – lösenord. Använd därför bara webbläsarens inbyggda lösenordshanterare för att lagra dina lösenord om du inte har ett bättre alternativ och många olika lösenord att komma ihåg.

Använd en lösenordshanterare

Detta är något vi återkommer till ofta – använd en lösenordshanterare! Att memorera sina lösenord är inte det lättaste. Därför kan en lösenordshanterare (som inte är inbyggd i webbläsaren) vara bra att ha nära till hands. Med hjälp av en programvara/tjänst, förslagsvis Bitwarden eller 1password, kan du skapa och lagra starka och unika lösenord. Alla dina lösenord förvaras i lösenordshanterarens krypterade ”valv” och fylls i automatiskt när du ska logga in. Det enda du behöver komma ihåg är lösenordet till din lösenordshanterare.