8 tips för ett snabbare WiFi

Publicerad: 12 apr. 2023
wifi, wifi-uppkoppling, router,
8-tips-for-snabbare-wifi

Är ditt WiFi långsamt? Vill du kunna surfa snabbare med ditt trådlösa nätverk? Här kommer tipsen som gör ditt WiFi snabbare och minskar strulet!

Göm inte routern i garderoben

Den första och viktigaste punkten för ett snabbare WiFi är att placera routern på en bra plats. Ge den fri sikt till din mobil, surfplatta, dator och vice versa. Att placera den högt upp och centralt är ett bra utgångsläge.

Låt täckningen komma in

Försök att inte ställa routern vid fönstret, då hälften av signalerna går förlorade. Det är bättre att placera den mot en vägg. Alltför tjocka väggar, våningsplan och akvarium kan dock också dra till sig hastighet.

Routern är ingen köksvara

Håll routern borta från stora metallföremål såsom frys, kyl, disk- och tvättmaskin.

Tänk på detta om att dela hastighet eller WiFi-kanal

Är ni en storfamilj som delar WiFi? Eller ett hushåll med många uppkopplade prylar? Tänk på att ni delar hastigheten. Ju fler som surfar desto slöare WiFi. Kanske är det dags att uppgradera hastigheten. Är det dessutom många grannar i närheten kan det vara smart att byta WiFi-kanal. Detta görs – i vissa fall – lättast genom att starta om routern. På så sätt kommer den söka sig till den minst trafikerade kanalen. I andra fall kan detta justeras direkt i routern.

Uppdatera, uppdatera, uppdatera

En viktig aspekt utifrån ett prestanda- och säkerhetsperspektiv är att ständigt hålla sin mjukvara uppdaterad. Försök därför att alltid ha de senaste uppdateringarna.

Rätt router för bättre uppkoppling

En del routers klarar inte av speciellt höga hastigheter, dessa tillhör ofta den billigare kategorin som har större svårighet att fördela nätverkstrafiken. Det kan därför vara värt att undersöka om det lönar sig att uppgradera routern.

Värt att veta om WiFi och störande utrustning

Hastigheten och styrkan på din trådlösa nätverksanslutning beror både på hur snabb routern är och vad du har för nätverkskort i din dator. Dessutom kan störningar förekomma oberoende av din utrustning och var du placerar routern. Exempelvis kan en grannes mikrovågsugn slå ut ditt WiFi om du har otur.

Är du en gamer ska du köra med kabel

Då vill du förmodligen få ut bästa möjliga uppkoppling av din bredbandsleverantör. För bästa prestanda, koppla upp din spelkonsol eller dator med nätverkskabel istället för trådlöst nätverk.

Håll koll på din bredbandshastighet

När du bockat av ovanstående ska ditt WiFi fungera både snabbare och stabilare. Men det finns så klart annat som kan påverka hastigheten på din trådlösa eller trådbundna uppkoppling. Och för det ska du spana in vår guide för hur du felsöker din bredbandshastighet. Lycka till med ditt snabbare surfande!

Vill du lära dig mer om WiFi?

Vi har skrivit flera artiklar och tipslistor för hur du kan förbättra din digitala vardag. Inte minst gäller det för den trådlösa uppkopplingen. Vad sägs om dessa artiklar på ämnet WiFi:

Så byter du namn på ditt trådlösa nätverk

Hur hittar jag lösenordet till mitt WiFi?

Hur byter jag lösenord på mitt WiFi?