7 digitala spel som får barnen att röra på sig

Publicerad: 29 nov. 2018

Digitalt spelande behöver inte nödvändigtvis vara förenat med stillasittande och ensamhet. Vi har tagit fram en tipslista på rörelsefrämjande digitala spel. Välj och vraka – här finns något för barn i alla åldrar.

Barndans med Piratsessan i Fängelsehålan

(Rekommenderad åldersgräns: 2+)

Följ med Piratsessan och dansa i hennes pappas fängelsehåla. Vill du dansa tågdansen, myggdansen eller lejondansen? Danserna är uppkallade efter ord som barn känner igen. Genom att associera ordet med dansen blir det enklare att lära sig stegen.

En perfekt app med 10 barndansklipp som kan nyttjas i vardagsrummet, på barnkalas eller förskolan.

Ladda ned Barndans med Piratsessan i Fängelsehålan för iOS.

c-geo

(Rekommenderad åldersgräns: 3+)

Har du hört talas om Geocaching? Det är en äventyrlig skattjakt där målet är att hitta skatternas placering. Till hjälp har du din mobiltelefon med GPS-mottagare.

Det finns många olika geocashingappar, men ingen är direkt utvecklad för barn. C-geo, med sin öppna källkod, uppmanar inte till några betalmedlemskap och det finns inte heller några begränsningar på antal geocashbeskrivningar du kan ladda ned. På så sätt behöver du inte oroa dig om oönskade räkningar.

Det enda du behöver för att komma igång är att skapa ett konto på geocaching.com för att sedan ladda ned appen.

Ladda ned c-geo för Android.

Just dance 2019

(Rekommenderad åldersgräns: 3+)

Dansa till tonerna av “A little party never killed nobody”. “Finesse”, “Bum bum tam tam” och många fler med Just Dance 2019. Oavsett hur gammal du är, om du är förklädd till panda eller groda, är nybörjare eller dansproffs; ta ut svängarna och frigör din inre dansare. Ett utmärkt spel för hela familjen.

Barnläget är dessutom tillbaka med åtta nya barnvänliga koreografier och låtar.

Just Dance 2019 är ett spel utvecklat av Ubisoft. Dansspelet släpptes oktober 2018 till PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii, Wii U och Nintendo Switch.

Barnkanalen Charader

(Rekommenderad åldersgräns: 3+)

Med appen Barnkanalen Charader kan hela familjen leka charader med ord och bilder ur Barnkanalens värld. En såväl kul som utvecklande lek där förmågan att göra sig förstådd med hjälp av gester och kroppsspråk är central.

Appen är kompatibel med smartphone och surfplatta.

Ladda ned Barnkanalen Charader för iOS

Ladda ned Barnkanalen Charader för Android

Clapper - ett rytm och klappspel

(Rekommenderad åldersgräns: 4+)

Ta rytmen till nya höjder tillsammans med en kompis! Clapper innehåller såväl digitala rytm-spel som traditionella klapplekar. I appen får du möta Clapper-aporna och tillsammans med din spelkompis kan ni klappa er igenom djungeln för att få åtkomst till nya låtar.

Clapper skiljer sig från andra liknande spel eftersom appen kan känna skillnad på diagonala och raka klappar, men också när du klappar med båda händerna samtidigt.

Ladda ned Clapper för iOS.

Pokémon GO!

(Rekommenderad åldersgräns: 9+)

Pokémon GO som lanserades 2016 har förändrat vårt beteende och syn på spel. Det är inget problem att få barn att röra på sig och leka utomhus längre – tack vare appen. Med hjälp av AR (augmented reality) kan användarna strida mot, fånga och träna virtuella Pokémons i den riktiga världen. Till hjälp har du din smartphones GPS och kamera.

Om du dessutom spelar med dina kompisar kan de ge dig en extra boost och göra det lättare för dig att fånga in en Pokémon. Spelet uppmuntrar inte bara till att gå ut och röra på sig, utan göra det tillsammans med vänner.

Ladda ned Pokémon Go för iOS

Ladda ned Pokémon Go för Android

Jurassic World Alive

(Rekommenderad åldersgräns: 12+)

Nu har dinosaurierna vaknat till liv i Jurassic World Alive och du ska precis som i Pokémon GO fånga, strida och träna dem.

Din roll blir att rädda dinosaurierna från att dö ut på nytt. Därför ska du hitta dem, ta DNA-prover och skapa nya hybridarter i ett labb. Med platsbaserad teknik i din smartphone kan du gå ut i din närmiljö och leta efter virtuella dinosaurier och fånga dem.

Ett utmärkt spel för den som vill förena nytta med nöje.

Ladda ned Jurassic World Alive för iOS

Ladda ned Jurassic World Alive för Android