5 tips för att annonsera på Instagram

Publicerad: 17 mars 2017
sociala medier,

Har du funderat länge på att dra igång digital annonsering på sociala medier, men inte riktigt kommit till skott för att du saknar kunskapen? Eller är du en av skeptikerna som funderar; vad ska det vara bra för? Oavsett vilket, så har vi sammanställt 5 tips för att annonsera på Instagram nedan som kommer att få dig på andra tankar.

1. Slå två flugor i en smäll - annonsera både på Facebook och Instagram!
För er som redan arbetar med Facebook-annonsering så är det säkert ingen nyhet att även Instagram-annonserna skapas i Business Manager som är Facebooks annonserings-verktyg som låter dig skapa och utforma digitala annonser mot otroligt specifika målgrupper. Du kan dra fördel av att skapa dina annonser för både Instagram och Facebook samtidigt och i samma verktyg! Du kan välja att visa samma annons både på Instagram och Facebook eller skapa olika annonser för båda kanalerna. Fördelen är att du enkelt kan komma igång med annonsering på två olika sociala medier genom ett och samma verktyg som dessutom är helt kostnadsfritt. I inlägget 5 fördelar med att annonsera på Facebook får du mer tips på hur du kommer igång med din Facebook-annonsering.

2. Instagram är den bästa kanalen för att skapa engagemang!
Instagram är en bättre kanal för att skapa engagemang än Facebook enligt statistik och undersökningar. På Instagram ser användarna endast ett inlägg i taget och riktar därför sin fulla uppmärksamhet åt det inlägget, till skillnad från andra sociala medier såsom Facebook där flera saker händer samtidigt i olika flöden vilket gör att inlägg och annonser lättare försvinner i bruset. Det betyder att det är större chans att mottagarna verkligen tar till sig budskapet av din annons på Instagram jämfört med andra sociala medier.

3. En bild säger mer än tusen ord! 
Vår hjärna är konstruerad så att 90 % av det vi tar till oss är bilder. Vår hjärna processar bilder ungefär 60 000 gånger snabbare än text. Detta kan du naturligtvis dra fördel av i din annonsering! Satsa på bilder och rörligt material i form av videoklipp eller bildspel och försök att korta ner texten till bara några ord eller max en mening, så ökar du chansen för mottagarna att till sig ditt budskap! Med hjälp av en call-to-action-knapp som uppmanar användarna att klicka för att läsa mer så kan du sedan driva trafiken till en specifik sida för att läsa mer om dina produkter, tjänster, evenemang eller vad nu din annons avser. Instagram är inte bara en social kanal utan också en stor inspirationskälla för många. Detta är med andra ord en guldgruva att utnyttja för dig som arbetar med e-handel oavsett om du säljer resor, tjänster eller produkter så kan en riktigt fin och inspirerande bild i en instagram-annons öka din konverteringsgrad väsentligt!

4. Instagram är en av de snabbast växande sociala plattformarna i Sverige!
Instagram växer snabbare än Facebook och 44% av svenskarna är på Instagram år 2016. Facebook är dock fortfarande det största sociala mediet med 71% av svenskarna enligt ISS undersökning svenskarna och internet 2016. Så det finns all anledning att annonsera och synas på Instagram!

5. Det lönar sig att vara först!
Instagram är fortfarande en relativt ny kanal för annonsering och 35 % alla svenska företag finns på Instagram idag. Det är en siffra som med allra största sannolikhet kommer att öka inom en snar framtid. Det lönar sig att vara först med saker, så nu är rätt tid att haka på trenden för annonsering på Instagram om du vill synas och sticka ut!

Lycka till med annonseringen på Instagram! I del 3 av den digitala annonsskolan kommer vi att prata om annonsering på LinkedIn.