Bli säker-podden

Avsnitt 221: IP-adresskydd i Chrome och Brave

I veckans avsnitt av Bli säker-podden diskuterar Nikka och Esse för- och nackdelarna med Googles nya förslag, samt dess likheter med Iclouds redan existerande funktion ”Privat relätjänst”. De pratar också om VPN-tjänsten Brave VPN som har gjort att företaget bakom Brave-webbläsaren har hamnat i blåsväder ännu en gång.
27 okt. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 220: Säkra e-postanslutningar

I veckans avsnitt av Bli säker-podden diskuterar Nikka och Esse e-postappar och hur de bör konfigureras ur ett säkerhets­perspektiv. E-postapparna indikerar inte lika tydligt som dagens webbläsare när mejl hämtas över osäkra anslutningar.
20 okt. 2023
Avsnitt 219: Svenskarna och internet 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 219: Svenskarna och internet 2023

I veckans avsnitt av Bli Säker-podden diskuterar Nikka och Esse den höga andelen svenskar som är positivt inställda till att polisen ska få läsa privata meddelanden från brottsmisstänkta personer, vilket presenterades i årets största rapport om svenskarnas internetvanor: Svenskarna och internet.
13 okt. 2023
Säkerhet

Varför ska jag betala för virusskydd när det finns gratis?

Behöver man verkligen betala för virusskydd, när det finns så många kostnadsfria alternativ? I denna artikel går vi igenom vad som skiljer betalpaketen från gratisversionerna, och varför en liten kostnad kan vara värt det i slutändan.
9 okt. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 218: Säkrare webbanslutningar

För tio år sedan gjordes majoriteten av alla webbplatsbesök över osäkra anslutningar, men idag sker nästan alla över säkra anslutningar. I veckans avsnitt pratar Nikka och Esse om denna utveckling och de förändringar som håller på att ske.
6 okt. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 217: Fjärde momentet för Windows 11

I veckans poddavsnitt diskuterar Nikka och Esse säkerhets­nyheterna i det fjärde Moments-paketet. Nikka var inledningsvis glad över att det innehöll både en säkerhets­kopierings­app och stöd för passkeys, men glädjen försvann snabbt efter att ha testat de nya funktionerna...
29 sep. 2023
Övrigt

Vadå helt vanligt internet?

Internet har blivit en lika självklar del av vår vardag som att laga mat, hänga upp tvätt och klippa gräset. Nuförtiden är det ingen som häpnas av internets storhet. Precis som att ingen jublar bara för att det kommer vatten ur kranen. 
28 sep. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 216: Lugna länkar

I veckans avsnitt diskuterar Nikka och Esse rädslan för att klicka på länkar i mejl. De menar på att det är på tiden att slopa de uråldriga rekommendationerna om att vara rädd för sådana länkar, då det i regel krävs att användaren utför fler steg än att bara klicka på en länk för att det ska uppstå en risk för att bli infekterad.
22 sep. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 215: Nya nolldagarssårbarheter

I veckans poddavsnitt pratar Nikka och Esse om nolldagarssårbarheter och vikten av att köra underhållen mjukvara och installera säkerhets­uppdateringar så fort de blir tillgängliga. De återkommer till detta frekvent belysta ämne med anledning av veckans ovanligt intressanta nolldagars­sårbarheter, men också för att ge viktig bakgrunds­information inför nästa veckas huvudämne.
15 sep. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 214: Säkra second brains

Förra veckans poddavsnitt handlade om säkra antecknings­appar av det traditionella slaget. Veckans poddavsnitt följer upp med en genomgång av så kallade second brain-antecknings­appar. Nikka passar även på att, ytterligare en gång, döda myten om att mobilen tjuvlyssnar för att servera oss relevanta annonser.
8 sep. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 213: Säkra antecknings­appar

I veckans avsnitt av Bli säker-podden diskuterar Nikka och Esse anteckningsappar. Tyvärr är det långt ifrån alla antecknings­appar som synkroniserar våra anteckningar totalsträckskrypterat. Det är problematiskt med tanke på hur känsliga saker som många av oss skriver i våra anteckningar.
1 sep. 2023
212
Bli säker-podden

Avsnitt 212: Googles integritets­värnande (?) annons­ämnen

I veckans podd diskuterar Peter och Nikka Googles nya påhitt. De konstaterar att Topics API/annonsämnen är mycket mer integritets­värnande än tredjeparts­kakor, men Nikka är ändå långt ifrån såld på konceptet.
25 aug. 2023