Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av matnyttiga tips och tricks för att navigera på nätet. Missa inte heller våra exklusiva erbjudanden och kampanjer!

Foto på laptop vid bord intill ett fönster

Blogg

Det senaste från Bredband2

Avsnitt 139: Antivirus i routern

Publicerad: 21 okt, 2021
Kategori:
Bli säker 2020

Varför marknadsförs konsumentroutrar idag som om de hade ett heltäckande inbyggt antivirus? Och stämmer löftena i reklamen? Nja, det ska visa sig vara en väl optimistisk syn på det hela. Om detta och mycket med hör du i Bli säker-podden med Bredband2:s Tess Hamark och årets svenska säkerhetsprofil Karl Emil Nikka.

Läs hela inlägget

Så utvecklades internet – en tidsresa i miniformat

Publicerad: 20 okt, 2021
Kategori:
På bilden syns en illustrerad tidslinje i rött över en grå bakgrund. På tidslinjen syns årtalen 1963. 1969, 1972, 1973,1974, 1983 och 1984. Varje årtal har en liten symbol i grönt som föreställer allt från nätverksprotokoll till en dator med ett e-mail.

Har du koll på internets födelse och vägen dit? I denna artikel tar vi dig med på en resa i tiden, från de första stapplande digitala stegen mot det internet som vi använder idag.

Läs hela inlägget

Vad är the deep web och darknet?

Publicerad: 18 okt, 2021
Kategori:
Bilden visar en illustration över en ö där berggrunden under ytan symboliserar den djupa webben och darknet.

Du har säkert stött på orden deep web, darknet eller det dolda nätet någon gång. Men har du koll på vad begreppen egentligen betyder och vad som ryms inom dem? I denna artikel reder vi ut begreppen deep web, darknet, surface web och ger dig en överblick av webben som existerar i det dolda.

Läs hela inlägget

Tänk säkert

Publicerad: 18 okt, 2021
Kategori:
Bli säker-poddens logotyp och bilder på gäster från MSB, Polisen och SSF

För fjärde året i rad anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen “Tänk säkert”-kampanjen. Syftet med initiativet är att öka medvetenheten och kunskapen kring informationssäkerhet.

Läs hela inlägget

Avsnitt 138: Mörka mönster

Publicerad: 14 okt, 2021
Kategori:
Bli säker 2020

Att bedragare titt som tätt får oss att installera skadeprogram på våra datorer är ingen hemlighet. Men hur gör dessa angripare för att lyckas med detta lömska lur? Det och mycket mer får du reda på i veckans avsnitt av Bli säker-podden.

Läs hela inlägget

Möt Gustav – den digitala trygghetsvärden

Publicerad: 13 okt, 2021
Kategori:
På bilden syns Gustav som är digital trygghetsvärd under Skol-SM i e-sport. Han har röd luvtröja, glasögon och rödlätt skägg.

När tävlingsnerverna är på helspänn kan det gå hett till inom e-sport och gränsen för vad som är okej att säga kan suddas ut. I denna artikel möter vi Gustav Reimers Österby, en av de digitala trygghetsvärdarna som under Skol-SM i e-sport finns tillgänglig för samtalsstöd åt barn och unga.

Läs hela inlägget